Aturades les obres al Segle XX per la descoberta de restes de l’antiga fàbrica del gas

S'estaven fent treballs de descontaminació i urbanització del carrer del Gasòmetre i ara departament de Patrimoni de la Generalitat valorarà el procediment a seguir

Descobertes diverses restes de l'antiga fàbrica de gas de Terrassa.
Descobertes diverses restes de l'antiga fàbrica de gas de Terrassa. | Aj. Terrassa
A.M
01 de març del 2022
Actualitzat a les 11:26h
Els treballs de descontaminació del solar del carrer del Gasòmetre, al barri del Segle XX, s'han aturat per la descoberta de restes d'edificacions de l'antiga fàbrica de producció de gas. Una indústria que va funcionar a Terrassa entre els anys 1860 i 1941. 

Les obres es van iniciar el mes de maig de l'any passat i actualment estaven en la seva fase final. Ara però, caldrà esperar a la decisió del departament de Patrimoni Cultural de la Generalitat, juntament amb la promotora Metrovacesa i propietària majoritària dels terrenys per decidir com cal seguir actuant i la importància que podria tenir dins del patrimoni industrial de Terrassa. 

En concret, s'han posat al descobert estructures soterrades i conservades d’aquest antic complex industrial que podrien explicar com es reconduïa el gas des del seu punt d’elaboració fins als tres dipòsits que tenia la fàbrica. 

No obstant això, el que queda clar és que aquesta descoberta retardarà algunes setmanes la descontaminació total del solar, com també la seva urbanització, respecte a les previsions inicials.

Aquests terrenys formen part de l’actualització del projecte d’urbanització del polígon d’actuació en sòl urbà per remodelar els trams dels carrers del Gasòmetre, Pare Font, Gibert i Roger de Llúria. La superfície total afectada és de 5.475, 20 m2 i es volia convertir en una gran plaça d'accés lliure a la ciutadania.