Terrassa exigeix al govern espanyol que doni resposta a la manca de lloguer social i als desnonaments

L'any 2021 hi ha hagut més de 1.000 desnonaments a la ciutat

L'Ajuntament reclama a les altres administracions un treball conjunt.
L'Ajuntament reclama a les altres administracions un treball conjunt. | Arxiu
25 de febrer del 2022
Actualitzat a les 18:33h
"Necessitem una resposta en forma de sostre per les famílies". Amb aquesta contundent declaració, el tinent d'alcalde de Drets Socials, Noel Duque, ha finalitzat el debat de la proposta de resolució per donar resposta a la manca de lloguer social i els desnonaments a Terrassa. El PSC i Cs s'han sumat a la moció presentada per Tot per Terrassa, ERC i Junts on es demana al govern espanyol que "iniciï de forma urgent, una taula de treball amb comunitats autònomes i ciutats de més de 100.000 habitants per donar resposta a la manca de lloguer social i posar solucions als desnonaments en famílies determinades vulnerables pels serveis socials municipals".

A Terrassa l'any 2021 es van produir més de 1.000 desnonaments, una xifra que es repeteix a moltes de les grans ciutats de Catalunya i de l'estat. És per això que els partits han demanat més celeritat a l'hora de legislar i aportar eines i solucions per combatre aquesta situació. En la proposta s'explica que els ajuntaments no poden fer front, en solitari, a l'emergència habitacional dels municipis i lamenten no haver rebut "fins ara, cap resposta efectiva des del govern central".

Alguns partits com Tot per Terrassa o ERC han recordat que aquesta setmana el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei Stop desnonaments, però també són conscients que com ha passat, amb anterioritat, es pot trobar amb un Tribunal Constitucional que la tombi. Duque ha recordat que "les persones vulnerables no tenen garantit el dret a l'habitatge" i ha demanat deixar-se de partidismes "i posar sobre la taula una nova manera d'afrontar un drama que tenim a les ciutats". En la mateixa línia s'ha expressat Ona Martínez, portaveu d'ERC, qui ha dit que "ens toca estudiar i implementar les noves eines de la llei stop desnonaments".

Per la seva banda, la regidora i diputada del PSC, Eva Candela, ha reclamat al govern de Ballart "més diàleg" per treballar conjuntament aquestes propostes. Malgrat tot, els socialistes s'han sumat a la petició de l'Ajuntament per buscar complicitat i consensos. Candela ha fet extensiva les peticions i ha demanat a la Generalitat que apliqui el pressupost destinat a tempteig i retracte.

David Aguinaga, de Cs, ha demanat a l'Ajuntament que no esperi a l'acord amb el govern espanyol i que tiri endavant convenis amb la SAREB perquè cedeixi els habitatges buits a la ciutat. Una proposta que la tinenta d'alcaldia de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha explicat que ja es fa, tot i que només són tres els habitatges en condicions que podrien passar a mans de l'Ajuntament.

Per la seva banda, la regidora de Junts, Montse Trullàs, ha manifestat que "els ajuntaments estan desbordats i cal reduir a zero les llistes d'espera de la mesa d'emergència". Ha aportat que actualment a Catalunya hi ha 5.500 persones sense llar. Precisament els moviments socials en defensa de l'habitatge de Terrassa han fet sentir la seva veu a les portes de l'Ajuntament amb una manifestació per reclamar un habitatge digne i social a totes les famílies vulnerables.