Enric Cama i Colomés rebrà la Medalla d'Honor de Terrassa

Tots els grups del consistori han votat a favor de la proposta de resolució sobre el membre de la Junta Directiva de l'Associació Catalana d'Expressos Polítics del Franquisme

Enric Cama i Colomés.
Enric Cama i Colomés. | Cedida
25 de febrer del 2022
Actualitzat a les 17:43h
Enric Cama i Colomés serà distingit a Terrassa amb la Medalla d'Honor de la Ciutat. Així ho ha decidit el ple municipal d'aquest mes de febrer, per unanimitat i d'acord amb l'exposició feta pel Centre d'Estudis Històrics (CEHT) durant la participació ciutadana.

Nascut a Barcelona l'any 1947, Cama és professor d'història jubilat i membre de la Junta Directiva de l'Associació Catalana d'Expressos Polítics del Franquisme (ACEPF), en qualitat de vocal. També és membre del consell de participació del Memorial Democràtic, membre de l'Espai de Memòria i dels Valors Democràtics de Terrassa i membre del Patronat de la revista Nous Horitzons.

Terrassenc des de fa més de 40 anys, Cama ha rebut lloances i bones paraules del CEHT i també de totes les forces polítiques amb representació a l'Ajuntament. Fins i tot, el mateix alcalde, Jordi Ballart, ha recordat que Cama va ser professor seu a l'Institut NicolauCopèrnic. "Ha fet de la seva vida la seva una lliçó magistral, amb coherència i llibertat", ha dit. La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, també ha post el focus en l'exemple de compromís polític i social amb la ciutat i amb el món".

En el mateix sentit s'ha expressat Alfredo Vega, del PSC qui ha dit que "ha traslladat l'esperit crític del coneixement del passat a molts terrassencs" i ha posat en valor el seu compromís de les llibertats i dels drets dels presos polítics. Per Cs, Isabel Martínez, Cama és un exemple de "compromís per una societat democràtica" i Meritxell Lluís de Junts ha volgut destacar la seva "capacitat d'integrar persones de moltes visions ideològiques amb sentit de l'humor i una fina ironia".

Quan tenia 14 anys Cama va començar a treballar en una fàbrica metal·lúrgica a Cerdanyola. L'any 1966 va fer-se militant polític a Acció Comunista, un grup minoritari de caràcter trotskista. Tot i això, la seva activitat antifranquista la va fer en el marc de les CCOO. L'any 1971 va ingressar al PSUC i continuarà a ICV. L'any 1974 Cama va ser detingut i empresonat i en sortir va estudiar història.

L'Associació Catalana d'Expressos Polítics del Franquisme és una entitat activa que participa en la vida política i social del país, mantenint els seus punts de referència de sempre, els que conformen el seu ideari antifeixista i la idea d'un món on un diferent bressol no comporti una diferent vida.