Es publica «L'hospital de cartró de Capdella», un repàs de l'arquitectura prefabricada

L'obra de de Sigrid Remacha repassa l'evolució de l'arquitectura prefabricada europea als Pirineus i els canvis amb l'inici de l'explotació hidroelèctrica

Portada del llibre L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada
Portada del llibre L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada | Cedida
L.T.
15 de febrer del 2022
L'hospital de cartró de Capdella. Una icona de l'arquitectura prefabricada és el nou llibre de l'autora Sigrid Remacha. L'obra publicada avui dimarts, 15 de febrer, repassa l'evolució del model d'arquitectura prefabricada europea als Pirineus i com aquesta va evolucionar amb l'arribada de l'explotació hidroelèctrica.

L'hospital de cartró de Capdella és un edifici emblemàtic construït fa més de 100 anys per atendre els 4.000 obrers de la central hidroelèctrica del municipi. A partir del 1933, però, va anar perdent aquesta funció i es va utilitzar com a caserna de la Guàrdia Civil i magatzem, gràcies a la qual cosa s'ha mantingut fins ara. En l'actualitat ha esdevingut una icona de l'arquitectura prefabricada, ja que ha suportat més d'un segle a la intempèrie, fet que podria tractar-se d'únic al món.

L'autora pretén reflectir els canvis que hi va haver als Pirineus amb l'inici de l'explotació hidroelèctrica. Alhora, reivindica aquesta arquitectura que ha sabut combinar els recursos del territori i la tecnologia amb les noves maneres de viure.

El llibre ha sigut publicat conjuntament pel Museu nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), el Museu Molí Paperer de Capellades i Eumo Editorial. Respecte a l'autora, Sigrid Remacha és arquitecta tècnica per la Universitat de Saragossa, s'ha especialitzat en museologia i gestió del patrimoni.