L'assassí de Mònica Borràs assegura que la va matar amb una destral «per desesperació»

Jaume Badiella està acusat d'assassinat amb traïdoria i acarnissament i li demanen 25 anys de presó

Jaume Badiella assegut al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona.
Jaume Badiella assegut al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona. | ACN / Albert Segura
A.M
08 de febrer del 2022
Actualitzat a les 16:32h
L'Audiència de Barcelona acull aquest dimarts 8 de febrer, el judici contra Jaume Badiella, l'assassí confés de Mònica Borràs, l'estiu del 2019 a TerrassaEstà acusat d'assassinat amb traïdoria i acarnissament i el fiscal li demana 25 anys de presó. Badiella presta declaració aquest dimarts en un judici per jutjat popular. 

Durant la seva declaració Badiella ha assegurat que "la vaig atonyinar amb el primer que vaig trobar" -una destral- i que ho va fer "per desesperació" perquè sentia que vivia amb "una ment malalta", en referència a la dona. Ha afirmat que es va desesperar i la va agredir mortalment al lavabo del jardí amb una destral que hi havia al costat de la porta. La dona va rebre fins a onze cops de destral, segons l'informe del metge forense, i va caure a terra, deixant tot el lavabo ple de sang. Quan va veure què havia fet i en no poder incriminar ningú, va decidir enterrar el cos i, posteriorment, simular la seva desaparició.

L'home ha relatat que el dia abans havia estat arreglant el jardí, motiu pel qual la destral i una serra eren just a tocar del lavabo, on les havia rentat. Justifica la seva reacció perquè darrerament la dona li atribuïa un seguit de coses que l'afectaven: "Em feia servir de cap de turc", diu. Badiella, que només ha contestat a les preguntes del seu advocat i a les que li ha fet el jutge

​Badiella ha explicat que la víctima patia un trastorn de personalitat que feia que el tracte amb ella fos complicat, un extrem que han confirmat la mare de la víctima, que ha afegit que prenia medicació des de feia anys i que rebia ajuda professional per fer front a la malaltia. Un dia després dels fets, l'agressor i la mare de la víctima van anar plegats a la comissaria dels Mossos d'Esquadra per denunciar la desaparició de la dona. Una veïna ha afegit que sovint els sentia cridar, i que al carrer hi havia penjats cartells demanant ajuda per trobar-la, amb un número de telèfon de referència, que era el de l'acusat.

Tot i que va confessar el crim el mes de juliol del 2019, Badiella va matar Mònica Borràs un any abans, el 7 d'agost del 2018. Tot i que va denunciar la seva desaparició per desvincular-se del cas, la investigació criminal dels Mossos d'Esquadra, el van detenir i van trobar el cos de la seva parella enterrat al pati de la casa del carrer Volta, al centre de la ciutat, on vivien. 
 

El detingut sortint del domicili de Terrassa, quan es va trobar el cadàver. Foto: Anna Mira


Una vegada detingut i amb les restes de Borràs a la vista, Badiella va confessar el crim. No obstant això van ser un parell de dies de feines d'excavació per topar amb el cos de la víctima. Segons la investigació, va aixecar les rajoles del terra, va fer un forat just perquè hi cabés el cos i va tornar a cimentar i enrajolar el pati de la casa. Des del moment que va ser detingut, l'autor del feminicidi està privat de llibertat. 

L'advocada de la família de la dona, Isabel Carzorla, demana 25 anys de presó pels delictes d'assassinat, acarnissament i traïdoria, amb l'agreujant de parentesc, mentre que la fiscalia en demana 24. "Ell reconeix l'homicidi, però en l'escrit de defensa es parteix des de l'absolutòria fins als 10 anys de presó, aplicant uns atenuants com el trastorn mental complet", assenyala Cazorla.

La lletrada manté que tot i que ja no eren parella sentimental, la relació entre víctima i agressor era la d'una parella amb dependència mútua. "Anaven junts arreu, compartien el PIN del telèfon mòbil, i tenien afecte l'un amb l'altre més enllà de la d'uns mers companys de pis", ha argumentat.