L'ESEIAAT celebra 120 anys d'història

Un 3 de febrer del 1902 s'inaugurava el primer curs d’enginyeria a Terrassa

Els professors del primer claustre del curs d'enginyeria a Terrassa.
Els professors del primer claustre del curs d'enginyeria a Terrassa. | ESEIAAT
A.M
03 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:46h
L'Escola Superior Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) està de celebració. Avui, 3 de febrer, fa 120 anys que es va posar en marxa el primer curs d'enginyeria a Terrassa. Era l'any 1902 i la ciutat es va convertir en una de les poques de l'estat espanyol amb estudis superiors d’enginyeria. 120 anys després, l'ESEIAAT, de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC), és el centre docent en enginyeries més gran de Catalunya i una de les més importants de l’àmbit estatal. 

Des de la seva creació, l’Escola ha format desenes de milers d’enginyers i enginyeres que han liderat el progrés tecnològic, econòmic i industrial del país i s'ha convertit en la segona ciutat universitària més important de Catalunya, després de Barcelona. 


El professor de Teoria de Teixits, Pere Vacarisses i Bofill, va ser el primer director de l’antiga Escola Superior d’Indústries de Terrassa i va ser l'encarregat de fer el discurs inaugural del primer curs d’enginyeria. Les primeres classes es van donar a l’Ajuntament i més tard es van impartir a l’edifici del carrer Topete.

Finalment, el 9 de maig del meateix any es posava la primera pedra de l’anomenat Palau d’Indústries, un edifici projectat per Lluís Muncunill que s'inauguraria el 3 de juliol de 1904 i es convertiria en la seu actual de l'ESEIAAT. 

Segons Xavier Roca, el director de l’ESEIAAT "al llarg d’aquests 120 anys, la formació d’enginyers ha proporcionat professionals que han abordat amb excel·lència els reptes i  les necessitats del país en cadascuna de les etapes econòmiques i tecnològiques del darrer segle". 

"1902-2022, Terrassa, cor politècnic"
Per tal de celebrar, juntament amb la ciutadania, l'efemèride, des de l'ESEIAAT s'han programat un seguit d'activitats durant tot l'any 2022. Sota el lema 1902-2022, Terrassa, cor politècnic, es vol posar en valor la història de l'Escola durant el passat, però també el present i el futur. 

L’Ajuntament de Terrassa també s’ha sumat a la celebració, posant a l’ESEIAAT al centre de la seva Fira Modernista, en la qual  la ciutat i la Universitat oferiran propostes diverses per visibilitzar aquest centre docent i per donar a conèixer la seva història, sempre lligada a la ciutat, a la UPC i al Campus de Terrassa  des de la seva fundació, així com al progrés del país. 

L'edifici modernista de l'ESEIAAT, en context
Una de les vessants mes desconegudes i singulars del modernisme català és el modernisme industrial. El Palau d’Indústries, que va acollir l’Escola Industrial de Terrassa, n’és un bon exemple. La primera pedra es va posar el dia 9 de maig, amb la presència del ministre d’Instrucció Pública i Belles Artes, el compte de Romanones.

L’edifici es va inaugurar amb motiu de l’Exposició de Productes Locals, el 3 de juliol del 1904. L’arquitecte Lluís Muncunill es va inspirar en l’edifici de la Universitat de Barcelona d’Elies Rogent, que data del 1856. La construcció segueix els models de l’arquitectura eclèctica alemanya, però Muncunill va introduir, per modernitzar aquesta imatge, el maó vist i les aplicacions ceràmiques de color, que contrasten amb els murs de paredat comú i la pedra dels accessos. El maó és utilitzat, doncs, com a element decoratiu principal.
 

L'edifici de l'Escola Industrial, amb el nom d'ESEIAAT Foto: UPC Terrassa



El 1972 va ser la seu de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa (EUETIT), any en què l’Escola va passar a formar part de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Posteriorment, l’any 2010, l’EUETIT va canviar el nom pel de Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET). Cinc anys desprès, al 2015, l’EET i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) es fusionen i creen l’actual ESEIAAT de la UPC. 

Per tant, l’edifici de l’actual ESEIAAT ha estat, al llarg de la història del darrer segle, bressol de la major part de les àrees de l’enginyeria, com són la industrial, l’elèctrica, l’electrònica, la robòtica, la mecànica, la química, la tèxtil, la del disseny, l’audiovisual i, més recentment, l’aeroespacial.

En total, l’ESEIAAT de la UPC forma cada curs 4.000 enginyers i enginyeres a les seves aules i laboratoris, i gradua 800 professionals de l’enginyeria altament qualificats cada any. Aquestes xifres, sumades als 10 graus i 10 màsters universitaris que imparteix actualment, posicionen aquest centre de la UPC entre els cinc més importants de l’Estat i el més gran de Catalunya.