La Casa de l'Esport i l'Hoquei de Terrassa obrirà les portes a principis del 2023

En els pròxims dies s'iniciarà el desmuntatge de la coberta del que va ser l'antic ajuntament de la ciutat, construït per Lluís Muncunill

Edifici de l'antic Ajuntament de Terrassa.
Edifici de l'antic Ajuntament de Terrassa. | Anna Mira
Lluís Tomàs / Anna Mira
02 de febrer del 2022
Actualitzat el 03 de febrer a les 10:56h
Les obres de l'edifici de l'antic ajuntament de Terrassa que esdevindrà la nova Casa de l'Esport i l'Hoquei del municipi, acabaran abans que acabi l'any. Després de la campanya de Nadal, s'han accelerat les actuacions per rehabilitar l'immoble ubicat al Raval de Montserrat, 13. Els treballs tenen un pressupost total d'aproximadament 950.000 euros i està previst que f'inauguri a principis del 2023.

La remodelació permetrà la posada a punt d'un nou espai adaptat per la gestió esportiva municipal, ja que serà la nova seu del Consell Esportiu del Vallès Occidental. A més a més de la relació, projecció i atenció de les entitats ubicades en el món de l'esport, en especial l'apartat d'hoquei. L'alcalde, Jordi Ballart, ha destacat que "el govern actual tenia molt clar que havia de ser un edifici que s'havia de rehabilitar i posar a disposició de la ciutadania".

Aquest nou espai gaudirà d'una zona de recepció on es podrà visitar una exposició de caràcter permanent gestionada per l'entitat Hockey per Terrassa. A la primera planta, es trobarà la remodelada sala noble on es faran actes i presentacions d'activitats, entre d'altres. A la segona i tercera planta estarà ubicada l'oficina del Servei d'Esports i el Consell Esportiu del Vallès Occidental-Terrassa.

Respecte a la sala noble, l'actuació de l'Ajuntament mantindrà el sistema de politgesde les llums de l'habitacle canviant, únicament, els cablejats elèctrics per uns adaptats a la normativa actual. També es rehabilitaran els vitralls de les obertures i el mobiliari original, que es climatitzarà per conservar els murals existents.

El regidor d'esports, Miguel Ángel Moreno, ha expressat aquest matí, durant la visita d'obres a l'immoble, que "les entitats i els clubs de la ciutat saben que tindran un espai on fer activitats, actes i exposicions. La sala noble és per tots els clubs, des del més petit al més gran". Aquesta sala havia estat decorada amb plafons pictòrics d'Alexandre de Riquer l'any 1901 i es va tornar a decorar pel pintor Joaquim Vancells, incloent-hi làmpades, vitralls i mobiliari de l'any 1904. Les pintures d'Alexandre Riquer es troben actualment a la Casa-Museu Alegre de Sagrera.

En els pròxims dies està prevista la desmuntada de la coberta gràcies a la col·locació de la bastida, que estarà tapada per una lona amb una imatge de l'edifici rehabilitat. Aquest procés, però, mantindrà la teula de ceràmica existent per tal de reconstruir-la de forma fidedigna a l'original. I també s'intervindrà sobre els paviments hidràulics per recuperar la seva visió original. Al parer del primer tinent d'alcalde, Isaac Albert, "és un edifici absolutament protegit i, per tant, la façana no experimentarà cap canvi important". L'única modificació substancial serà l'alçament del sòl de la coberta per poder donar ús a les golfes.

El projecte de rehabilitació està dissenyat de manera que estigui adequat a la normativa actual, garantint l'accessibilitat a tots els espais mitjançant l'anivellament dels forjats i la instal·lació d'un ascensor, a més a més de la construcció d'un nou tram d'escala. Les balconades de ferro de fosa del pis principal van ser obra del constructor Agustí Alland el 1842 i la cornisa dentada amb canaló de recollida d'aigües és obra de l'arquitecte municipal Lluís Muncunill, que va realitzar una remunta de la coberta en els primers anys del segle XX. Es tracta d'un bé patrimonial local i, per tant, el projecte de rehabilitació ha estat consensuat i amb la conformitat dels criteris patrimonials exigits pel Museu de Terrassa.

Una de les incògnites és què passarà amb l'espai que ocupa l'actual bar El Petit Palau, adjacent a l'edifici. Els responsables polítics han explicat que els actuals propietaris tenen una renda antiga que s'acabarà quan es jubilin, ja que no poden traspassar el negoci. Serà aleshores quan es decidirà què fer amb aquest local. No obstant això, tant l'alcalde com el primer tinent d'alcalde han expressat que la voluntat és que formi part de l'equipament.