Terrassa augmenta un 155% els expedients per instal·lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum

La majoria de les peticions són per a habitatges unifamiliars i bifamiliars

Terrassa ocupa el quart lloc en el rànquing de municipis amb més instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum
Terrassa ocupa el quart lloc en el rànquing de municipis amb més instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum | Ajuntament de Terrassa
Carlos Paños
27 de gener del 2022
Actualitzat a les 17:48h
Terrassa augmenta l'interés en instal·lacions i llicències de plaques fotovoltaiques d'autoconsum. I així ho reflecteix -amb un total de 197 expedients tramitats i un increment del 155%- el transcurs del 2021, ja que l'any 2020 només se'n van presentar 77. D'aquesta pujada cal destacar, sobretot, els darrers mesos -principalment entre octubre i novembre- on hi ha hagut una pujada del 64%.

Majoritàriament, el gruix de les peticions per a instal·lacions, concretament 164, són per a habitatges unifamiliars i bifamiliars. Per contra, només cinc ho són per a edificis plurifamiliars. Pel que fa al sector empresarial, aquest any s'han tramitat 25 expedients. El que significa un total -entre empreses i particulars- d'una inversió de 2.000.000 d'euros.

I és que aquest model energètic -d'acord al projecte Revolució verda- és la línia que vol seguir l'Ajuntament per assolir la descarbonització total l'any 2050 que marca la UE. Per això, fomenta les instal·lacions fotovoltaiques oferint bonificacions a l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO).

És més, dues de les novetats d'aquest 2022 són que les comunitats energètiques estaran exemptes de pagar la llicència urbanística i que se simplifiquen els tràmits per sol·licitar les bonificacions i exempcions per instal·lar plaques solars, panells fotovoltaics i energia eòlica.

Actualment, Terrassa ocupa el quart lloc en el rànquing de municipis amb més instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, amb un total de 239, només per darrere de Sant Cugat, Barcelona i Corbera de Llobregat, segons l'Observatori de l'Autoconsum de Catalunya. Tot i que la tendència a Terrassa ha estat la col·locació de plaques de poca potència, ja que el 84% de les instal·lacions és igual o inferior a 5 kW. Altrament, en el futur es preveu un canvi cap a instal·lacions amb més capacitat.