1 de 10
sobirania fiscal

Ullastrell, entre els ajuntaments que proposen deixar de pagar impostos a Hisenda

L'agrupació "Ajuntaments de Catalunya per la Sobirania Fiscal" defensa el pagament a través de l’Agència Tributària de Catalunya per controlar les finances amb “la proclamació de la República”

Els alcaldes que participen de la iniciativa per la sobirania fiscal | Marina León
per Marina León González, Barcelona, Catalunya | 26 de gener de 2022 a les 14:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El grup "Ajuntaments de Catalunya per la Sobirania Fiscal", format per una cinquantena de consistoris catalans, entre els quals hi ha Ullastrell, reclamen la "sobirania fiscal" que, manifesten, els permetrà tenir el control "en el moment que les institucions catalanes decideixin que ha arribat l’hora de la proclamació de la República". A banda d'Ullastrell a la comarca del Vallès Occidental, Matadepera i Sant Cugat han aprovat la moció per fer-ho efectiu. 

En un manifest, que també han presentat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, animen a tots els ajuntaments de Catalunya al fet que hi participin amb la intenció de dominar "la recaptació i gestió d’aquests fons, perquè és clau per assolir la llibertat i donar resposta a les necessitats econòmiques de la nova República Catalana". Segons el seu portaveu, Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló, des de l’àmbit local s’ha de fer un acte de preparació: “si en un moment donat es vol fer l’acte de sobirania, tindrem la capacitat econòmica per poder fer front a la nova República catalana”.


El que demanen als ajuntaments catalans és practicar aquesta "sobirania fiscal" pagant els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) en comptes d’Hisenda, demostrant així que, per a ells, "l'únic govern legítim" és el de Catalunya. També, insisteixen que la Conselleria d’Economia activi el projecte "Política fiscal corporativa" amb l’objectiu que els ajuntaments puguin pagar els impostos a l’ATC. Un acte, explica l’alcalde de Sant Pere de Torelló, "és avançar cap al procés d’emancipació nacional, d’alliberament de la nostra nació".

"Només creant les bases sòlides com la sobirania fiscal i d’altres sobiranies ens permetrà avançar i construir camí” afirmen, encara que no només reclamen l'anomenada "sobirania fiscal", sinó que també es comprometen a assolir la "sobirania energètica". Contra el que consideren un abús de les oligarquies energètiques, el desorbitat preu de la llum i la inactivitat per part de l’Estat, consideren que el món local s’ha d’agrupar i crear un nou espai de poder polític.


El grup de municipalistes, s’abandera de lluitar pel futur dels veïns i la creació de la República Catalana també en l’àmbit empresarial. Es comprometen a apostar per les PIMES, d’acord amb la Directiva del Consell sobre contractació pública i la Directiva 2014/24/UE del Parlament Europeu, que demana donar importància a aquests negocis, per a ells "un dels pilars de la nostra economia nacional".

"Ajuntaments de Catalunya per la Sobirania Fiscal" defensa l’avenç de la independència des del món local, el que, expliquen, es troba en constant contacte amb la ciutadania i que dona resposta amb “l’activisme, la imaginació, la intel·ligència i el compromís ferm". I, recullen, que assolint la “sobirania fiscal”, la "sobirania energètica" i d’altres sobiranies es recupera “l’acció política i social” necessària per "l’alliberament nacional". Afirma Fàbrega, que “no és cap delicte fer sobirania fiscal, és donar peu a què quan vulgui el nostre Govern ho pugui exercitar”.
Participació