L'òmicron podria fer trontollar la temporada de rebaixes al Vallès

NacióDigital parla amb botigues i responsables del món del comerç per saber com estan anant les vendes en aquestes jornades inicials

Les rebaixes sempre comencen bé perquè al principi comprar és la novetat.
Les rebaixes sempre comencen bé perquè al principi comprar és la novetat. | Adrià Costa
Carlos Paños
14 de gener del 2022
Actualitzat el 17 de gener a les 11:59h
Les persones som de tradicions. En conseqüència, i com és habitual, l'endemà de Reis -és a dir, el 7 de gener- la població es congrega en els centres comercials i botigues, per aconseguir els millors descomptes a les rebaixes d'hivern. Malauradament, la vida -arran de la Covid- ja no és la que era, per aquest motiu NacióDigital al Vallès Occidental surt al carrer a comprovar si alguns costums, com aquest, segueixen o per contra, l'òmicron també se'ls ha emportat.

Oficialment, el període de rebaixes conclou el dia 7 de març, per tant, es pot dir que és un període ampli atès que engloba tres mesos. Tot i això, Jesús Carballo, gerent de Comerç Sant Cugat, explica que aquest lapse de descomptes és com un efecte d'efervescència: "Les rebaixes sempre comencen bé perquè al principi comprar és com la novetat, però ja a finals d'aquesta setmana el ritme cau i comencen anar més fluixes. Fins al punt, que aquest serà el guió que arrossegaran fins que acabin". No obstant això, afirma que si els primers dies són realment bons, no importa que després baixin les vendes, ja que l'expedient està més que salvat.

Com diu la cita popular: l'alegria va per barris. I el cert és que no pot tenir més raó. La tècnica de Terrassa Comerç, Anna Roque, apunta que les dates clau -divendres, dissabte i diumenge- no han anat gaire bé. En canvi, a l'altre capital vallesana, Josep Maria Porta, de ComerçSabadell, assenyala que l'arrencada ha començat amb ganes i força, fins al punt que afegeix que "sembla que la tendència serà millor que les de l'any passat, gràcies al fet que la vida s'ha normalitzat una mica". Una resposta similar és la que es dona des de Sant Cugat on s'assegura que "les vendes respecte al 2021 poden pujar entre un 8 i un 10%. Especialment, en moda i complements que sempre són un dels sectors de més èxit."

Tot i els bons resultats, Porta adverteix que l'auge de la variant òmicron pot ser l'únic factor que llenci per terra aquestes previsions inicials de les rebaixes, ja que "la variant pot condicionar tots els nivells. És a dir, que pot incidir tant en l'àmbit del consumidor com del client provocant confinaments i, per tant, no gastant o no treballant". A més, Carballo comenta que "hi ha una part de la població que, tot i poder fer vida normal, encara es retreu una mica a sortir al carrer".

En aquesta línia continuista segueix també el discurs de Comerç Rubí, que menciona que la situació de les botigues, ara com ara, no és estable. Tanmateix, expliquen la que la mentalitat dels comerciants -tot i les adversitats- és positiva i que esperen que en el futur millori el panorama, però com diuen "amb òmicron mai se sap".

Des de Terrassa són més escèptics, per això Roque explica que "tot i haver-hi molts positius i que el virus s'està escampant, encara no tenim clar si està sent una causa directa de les males sensacions de les rebaixes". Afegeix també que durant la campanya de Nadal "s'ha anat venent i estàvem amb pandèmia". Per aquest motiu, Comerç Terrassa posa la mira no només en la Covid sinó també en el fet que molta gent ha sortit a altres ciutats a comprar.

Campanya de Nadal
Abans de les rebaixes d'hivern, el plat fort del comerç a casa nostra és la campanya de Nadal, on els preus no estan reduïts, però amb les festes on s'acostumen a fer regals, les vendes augmenten considerablement. A falta de dades concretes, que s'estan acabant de recollir en les diferents ciutats de la comarca, des de Comerç Sabadell consideren que el mes de desembre ha sigut "molt bo" per l'economia perquè la població -a excepció d'una setmana on va sorgir la idea d'un possible confinament- "va sortir en massa a comprar".

Això sí, tot i l'auge els resultats no van ser els esperats, ja que encara no s'aconsegueixen arribar als de prepandèmia. El mateix ha passat a Sant Cugat, on tenien com expectativa tornar als nivells de 2019 i no ho han assolit. El que sí que han fet és superar els de l'any anterior i també és una victòria perquè el sector es vagi recuperant. 

Pel que fa a Rubí, comenten que a escala general ha anat exactament igual que l'última temporada, un símptoma que atribueixen al fet que la vida no s'acaba de normalitzar. I és que tal com expliquencomerços de la ciutat, la situació està "molt estranya": hi ha moments o inclús setmanes on, pràcticament, no hi ha feina i altres on hi ha grans pujades. Fet que els desconcerta una mica.

A Terrassa les compres nadalenques van ser millors l'any passat que aquest. Anna Roque explica que el 2020 va ser un dels més destacats i que, fins i tot, va superar alguns d'abans de pandèmia. Ella ho atribueix al fet que "veníem d'un confinament municipal, per tant, la gent havia de comprar a Terrassa tant si com no". En canvi, en aquest 2021 com havia llibertat de moviment ha passat com a les rebaixes: Els egarencs han sortit fora a comprar i les vendes han caigut.