Es regula l'aparcament per a discapacitats al Parc Vallès

A partir d'ara qui no en faci un bon ús serà sancionat i la grua s'emportarà el vehicle

Posada en marxa del conveni de mobilitat del Parc Vallès.
Posada en marxa del conveni de mobilitat del Parc Vallès. | Anna Mira
12 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:11h
Nova victòria de Prou Barreres Terrassa. Després de sis anys de lluita, l'entitat terrassenca, juntament amb el Parc Vallès i l'Ajuntament celebren poder activar el conveni que regula l'aparcament de les zones per a persones amb capacitats diverses del centre comercial. A partir d'aquest mes de gener, qui estacioni sense disposar del distintiu corresponent serà sancionat. 

La gerent del Parc Vallès, Núria Gàndara, ha explicat que el document "era necessari" per "fer valdre els drets de les persones amb mobilitat reduïda". Actualment, el Parc compte amb 2.670 places d'aparcament de les quals 45 estan reservades al col·lectiu. A tall d'exemple Gàndara ha dit que l'any 2019 més de 2.500 vehicles van estacionar a les zones per a persones amb discapacitat "i no podiem fer res" ja que en ser un recinte privat no s'aplicava la legislació. 

Ara, amb el nou conveni la part exterior del Parc Vallès passa a considerar-se via pública "amb tots els drets i els deures", ha puntualitzat Gàndara. En aquest sentit, la regidora d'Accessibilitat, Mònica Polo, ha assegurat que "avui és un gran dia" tot i que "sap greu haver de signar un conveni per aprendre a fer un bon ús de les places per a persones amb mobilitat reduïda". 

L'acord permet doncs que les infraccions de trànsit en aquest recinte privat es puguin advertir als serveis de la Policia Municipal, per tal que així es puguin formular les denúncies pertinents. I fins i tot, arribar a la retirada del vehicle per part d'Egarvia.

No obstant això, el representant de Prou Barreres, Jordi Dueso, ha destacat que malgrat poder sancionar "el més important és la pedagogia i la conscienciació" i ha recordat que "aparcar en una zona per a persones amb capacitats diverses també és una infracció". Per Dueso avui és un dia important, ja que treballen en aconseguir un conveni com l'aprovat des de l'any 2016 perquè els seus drets es respectin en un equipament privat però de concurrència pública. 
 

Aparcament per a persones amb discapacitat del Parc Vallès. Foto: Anna Mira


Un exemple a seguir
El Parc Vallès és el primer espai on s'ha posat en marxa el conveni però l'Ajuntament i les entitats socials ja tenen converses amb l'Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) i l'Hospital de Terrassa (CST) per aplicar la mateixa normativa. Des de l'Ajuntament i l'entitat Prou Barreres han fet una crida a tots aquells espais privats que puguin -no han de tenir barreres per accedir-hi- s'afegeixin al conveni per seguir apostant pels drets de tota la ciutadania. 

Actualment, els 45 aparcaments que hi ha al Parc Vallès cobreixen la demanda però des del centre comercial tenen previst fer una remodelació per fer un millor guiatge a l'interior del parc, fer més amples els llocs o crear nous aparcaments per a patinets elèctrics. 

A l'acte d'aquest dimarts 11 de gener també ha comptat amb la presència de Joan Vila, president de Prou Barreres; Carmen Sala, presidenta d’Apesote; Carles Godall, president de l’Associació Coordinadora Capaç; Paco Aguilar, director de l'agència de l'ONCE de la zona de Terrassa.