«Per Reis, la meva filla demana una llar»; Duque es compromet a trobar una alternativa a cinc mesos d'hostal

El mes de juliol l'Abdil i la seva família van marxar d'un pis ocupat de Terrassa esperant una promesa que no arriba

Concentració de la PAH a les portes de l'Ajuntament.
Concentració de la PAH a les portes de l'Ajuntament. | Anna Mira
23 de desembre del 2021
Actualitzat el 24 de desembre a les 12:07h
A les portes de Nadal la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca(PAH) de Terrassa ha tornat a sortir al carrer per reclamar una solució d'urgència per l'Abdil i la seva família. El passat mes de juliol van marxar del pis que ocupaven amb el compromís -de paraula- que després d'un mes a l'hostal els trobarien una llar. Avui, 23 de desembre, l'Abdil, la seva dona i els seus dos fills segueixen malvivint en pocs metres quadrats en una habitació sense cuina ni espai per res més que dormir. Fa dos mesos aquest mitjà es va fer ressò de la seva situació.

"Per Reis, la meva filla demana una llar", explica l'Abdil qui veu com passen els mesos i no troben una solució. "Ja no sé què dir als meus fills quan em pregunten per què no tenim una casa", lamenta. Expressa que la situació està sent molt complexa per ell però sobretot pels menors, que estan començant a tenir problemes a l'escola. La Paqui és una de les portaveus de la PAH i denuncia que les coses no s'han fet bé. "La família està desesperada". Segons comenta, una persona dels serveis tècnics de l'Ajuntament es va comprometre amb la família per donar-los una alternativa habitacional si marxaven del pis que ocupaven -propietat de l'Ajuntament i atorgat a una altra família vulnerable-. Però la solució no ha arribat i denúncia que és "innacceptable la situació que viuen". 

Per la seva banda, el regidor de Serveis Socials, Noel Duque, -present a la protesta- ha lamentat si hi ha hagut un error de comunicació i s'ha compromès a desencallar la situació de l'Abdil. Explica que és plenament conscient de la problemàtica habitacional a la ciutat i per això reclama a les administracions supramunicipals, un canvi estructural. "Nosaltres anem posant parches però per solucionar el problema de l'habitatge cal tenir pisos a disposició". 

Canvis per accedir a la mesa d'emergència
Actualment, l'Ajuntament de Terrassa té comptabilitzades 90 famílies que estan en llista d'espera per accedir a un habitatge d'emergència. Però l'accés a aquesta mesa només es pot fer si la família té la situació administrativa regularitzada, de manera que són moltes les famílies, com la de l'Abdil, que es queden sense aquest dret. Duque afirma que amb les transformacions socials actuals han de canviar els requisits. Per això, és partidari d'eliminar la necessitat d'estar regularitzat per accedir a la taula d'emergència, però "si altres ciutats grans de l'àrea metropolitana -Barcelona, Badalona o l'Hospitalet- no ho fan és un problema perquè la gent es mou per buscar-se la vida on pugui". "Hem d'arribar a acords de país per aconseguir la justícia social arreu", insisteix el regidor de Tot per Terrassa. 

Ara per ara, l'Abdil descarta l'opció de tornar a ocupar un habitatge, com fan moltes famílies, per tenir durant un temps, certa estabilitat. Vol fer les "coses ben fetes" puntualitza i això passa per tenir una alternativa habitacional de part de les institucions. 

Una opció que des de l'Ajuntament coneixen i asseguren que es dona en molts casos. "La gent sap que hi ha pisos buits de bancs on durant un temps poden tenir un sostre amb condicions". I ha afegit que com a administració local els costa moltíssim aconseguir pisos. "Hem parlat amb bancs i fons voltors, amb immobiliàries" sense obtenir resultats. "O no se'n fien o ens tanquen la porta per ser l'Ajuntament". 

Des de la PAH demanen activar el servei de reallotjament que ofereix la Generalitat i Duque reconeix que cinc mesos "és massa temps en un hostal per una família amb menors". Per això el regidor explica que miraran d'oferir-los un pis temporal o un pis pont tot i que avança que els que tenen a la ciutat estan ocupats. "L'habitatge és una qüestió estructural" i si no hi ha ajudes des de la Generalitat i l'Estat "els ajuntaments patirem tot el pes d'una necessitat bàsica com l'habitatge".