ocupació

La Cecot alerta dels riscos de l'augment de la contractació en el sector públic en detriment del privat

La patronal egarenca insisteix al govern espanyol que acceleri un canvi de model econòmic mitjançant els fons europeus per generar ocupació més estable

per A.M, Terrassa, Catalunya | 14 de desembre de 2021 a les 10:42 |
Antoni Abad, president de la Cecot | Josep M. Montaner
Des de fa uns mesos que la tendència de l'atur és a la baixa a moltes ciutats i regions. Però segons la patronal Cecot es tracte "d'un miratge" generat per l'augment en la contractació del sector públic en detriment del privat. Una situació que segons la patronal egarenca podria tenir riscos associats a mitjà i llarg termini. 


En concret, apunten que el desplaçament del sector públic sobre el privat pot dur a un increment d’impostos i càrregues burocràtiques a l’hora que pot situar a l’estat amb un deute inassumible. El president de la patronal, Antoni Abad, expressa que "pretendre que la reducció de l’índex d’atur registrat el novembre és un èxit col·lectiu, quan el que ens projecten les dades és un increment de la contractació pública i una reducció dels afiliats a la SS en el sector privat, únicament ho podem interpretar si es fa en clau de posicionament davant la Unió Europea". 

Les dades de l’atur i d’afiliació del tercer trimestre -en els exercicis 2019 al 2021- tenen una tendència de creixement de la contractació en el sector públic (+255.700) i una destrucció d’ocupació (-98.700) en el sector privat. 


És per això que des de la patronal segueixen insistint al govern espanyol que acceleri un canvi de model econòmic mitjançant els fons europeus per generar una ocupació més estable. Abad alerta que la reducció del sector privat és minvar "aquell sector que genera activitat productiva, innovació, exportació, riquesa i que contribueix al bé comú, també a pagar el sou dels treballadors del sector públic, mitjançant el pagament d’impostos". 

Finalment, la Cecot considera que les fórmules de càlcul de l'atur d'Espanya "disten molt de la realitat" perquè "no té sentit comptar persones dins dels llistats de les oficines d’ocupació que realment no estan cercant una feina i que només hi consten per poder accedir a una prestació. Com tampoc té sentit que ens trobem amb la casuística contrària, és a dir, amb el fet que gran part del jovent no hi consta a les llistes de les oficines d’ocupació i voldrien trobar una feina". 


Des de la Cecot s’ha proposat en diverses ocasions derogar l’Estatut dels Treballadors per substituir-lo per un Estatut del Treball i establir un nou indicador que projectés només el nombre de persones que realment volen trobar una feina, perquè sense dades reals es fa impossible gestionar bé la realitat.

 

Participació