successos

Restablerta parcialment la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils després de l'esllavissada

Es recupera la circulació entre Plaça Catalunya i Les Fonts i entre Terrassa i Sant Cugat, mentre s'ofereix servei per carretera entre Terrassa Rambla i Les Fonts

per Sergi Baixas / Anna Mira, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 4 de desembre de 2021 a les 18:29 |
Imatge de l'esllavissada | ACN / Néstor López Serveto
Incident greu però sense ferits als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La circulació de trens s'ha restablert a primera hora d'aquest dissabte entre les estacions de Les Fonts i Sant Cugat i entre les estacions de Terrassa, que ahir es va haver de tallar a causa de l'esllavissada produïda a la sortida del túnel de l'estació de Terrassa Rambla i que va afectar les dues vies i també la catenària.

La línia S1 des de Plaça Catalunya i fins a Les Fonts funciona amb normalitat aquest dissabte i amb els horaris habituals de cap de setmana. Pel que fa al tram entre Terrassa Rambla i Les Fonts, on hi va haver el despreniment, resta tancat i s'ofereix servei alternatiu per carretera.


Ferrocarrils està netejant la zona afectada per l’esllavissada i ara les actuacions se centren en avaluar l’estat del terreny, en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, conèixer les causes del despreniment i realitzar les tasques necessàries per poder tornar a oferir el servei ferroviari integral al més aviat possible.

Es tracta d'un esfondrament a la sortida del túnel que surt de Terrassa direcció les Fonts on ha cedit el talús lateral i tones de terra han ocupat les vies. Segons ha pogut saber aquest mitjà, malgrat no haver-se produït danys personals, al llarg de la tarda s'han hagut de desallotjar diversos trens parats a la línia S1 amb gent a l'interior. Un a la parada de Vallparadís i l'altre a les Fonts, però tothom ho ha fet pel seu propi peu. Tots els trens funcionen fora d'horari


Caminant per les vies


Sílvia Sánchez, una usuària dels ferrocarrils que ha viscut els fets des de primera línia, relata a NacióDigital que el conductor els havia avisat per megafonia que davant seu tenia l'esfondrament. Després de dues hores aturats i amb el tren fent marxa enrere durant un tram, Sánchez explica que han acabat baixant i s'han posat a caminar durant "una bona estona" per sobre les vies fins a arribar a l'estació de Les Fonts.


Els Bombers s'han desplaçat fins al lloc dels fets per avaluar els danys i assegurar la zona, abans de realitzar qualsevol intervenció per evitar "sobreaccidents". El cap de la intervenció de Bombers, Claudi Gallardo, ha exposat l'afectació provocada per la caiguda de 20 metres lineals de mur d'aproximadament 7 metres d'alçada. Actualment, s'està valorant sobre com procedir de la mà de FGC i tècnics de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. No han volgut aventurar tempos, malgrat que tot apunta que la restitució del servei anirà per llarg.
 

Imatge del lloc dels fets acordonat Foto: Anna Mira


De fet, ha quedat interromput tot el servei de la S1 fins a Sant Cugat per l'afectació de la catenària i tampoc funcionen els FGC per dins de Terrassa. A més a més, el mur, en caure, ha arrencat cables i part de la infraestructura ferroviària.

Per la seva banda, la policia ha acordonat la zona i ha tallat un carril de la Rambleta de Pare Alegre per precaució. En una roda de premsa, la tinència d'alcaldia de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, que estan inspeccionant el terreny i resten a l'espera dels tècnics de la Generalitat abans de començar a resoldre la incidència. No han dit previsió. 

La setmana passada es van registrar força acumulació d'aigua per les pluges i pocs mesos es van tallar els arbres que cobrien aquesta zona. Tot són possibles hipòtesis que ara caldrà estudiar per determinar les causes de l'esllavissada. 
 
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha anunciat que activen el Pla d'Emergència Municipal. Mentre els serveis d'emergències treballen per reparar el talús i restablir el servei, s'ha organitzat un servei de bus alternatiu entre Terrassa Rambla i Sant Cugat, amb el suport de la flota d'autobusos municipal de Terrassa (TMESA). Es recomana viatjar a i des de Barcelona en Rodalies Renfe. El servei continua interromput i FGC preveu restablir-lo fins a Les Fonts "en les pròximes hores".
   
Altres notícies que et poden interessar
 

Participació