Terrassa ofereix proves gratuïtes de detecció del VIH pel Dia mundial de la Sida

També es farà un acte institucional, tallers i es repartiran preservatius a diferents punts de la ciutat

Cartell d'una campanya contra la Sida
Cartell d'una campanya contra la Sida | Adrià Costa
A.M
30 de novembre del 2021
Aquest dimecres 1 de desembre, Terrassa commemora el Dia mundial de la Sida amb proves gratuïtes per detectar nous casos i activitats de conscienciació social. Des de fa 33 anys la ciutat se suma a la commemoració d'aquesta efemèride i enguany ho farà al voltant del lema Posar fi a les desigualtats, posar fi a la Sida, posar fi a les pandèmies. 

L'objectiu és posar l’accent en l’estigma i la discriminació que poden arribar a patir les persones afectades. És per això que durant tota la setmana s'ofereix fer la prova gratuïta de detecció del VIH, de forma gratuïta i confidencial. Serà al CAP Nord (passeig 25 de setembre, s/n)  en horari de 10 a 13h i de 16 a 19h, a càrrec del CST i l'associació AIDE.

Des que es van diagnosticar els primers casos de sida a l’any 1981, fins l’actualitat, al voltant de 40 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. I en aquests 40 anys de pandèmia hi ha 79 milions de persones amb la infecció arreu del món. A Terrassa durant el període de 2001 fins 2018 s’han diagnosticat 232 persones amb VIH, de les quals 192 són homes i 40 són dones. L’any 2020 es van notificar un total de 5 nous casos de VIH i un nou cas de Sida. En el mateix any a Catalunya es van notificar un total de 329 nous diagnòstics de VIH i 29 casos de Sida.

La via de transmissió dels casos de Terrassa segueix un model semblant al de la resta de Catalunya, és a dir, en primer lloc les relacions sexuals entre homes que tenen sexe amb altres homes (40%) seguida de les relacions heterosexuals i transsexuals (20% respectivament).

Durant la setmana també s'han organitzat diferents activitats lúdiques i tallers de prevenció als instituts de secundària de la ciutat, adreçats a l'alumnat de quart d'ESO, batxillerat i cicles formatius. A més, s'instal·laran estands informatius i de distribució de preservatius en diferents punts de la ciutat, com els centres d'atenció primària, instituts de secundària, Casa Baumann o les associacions ALBA i AIDE.

El dimecres 1 de desembre, coincidint amb l'efemèride, es farà l'acte institucional a les 18h, l'atri de l'Ajuntament amb la lectura del manifest a càrrec de la Comissió de la Sida de Terrassa i s'il·luminarà la façana del consistori i del Monument de la Dona de color vermell.