​El Museu Tèxtil de Terrassa presenta una nova exposició pel seu 75è aniversari

'Un museu, mil trames' és l'oportunitat per conèixer el patrimoni tèxtil terrassenc

Una de les imatges de l'exposició.
Una de les imatges de l'exposició. | Cultura Diputació de Barcelona
Y.C.
06 de desembre del 2021
El Museu Tèxtil de Terrassa inaugura una nova exposició amb motiu del seu 75è aniversari. Un museu, mil trames és l'oportunitat que brinda l'entitat per conèixer el patrimoni tèxtil de la ciutat terrassenca, que es troba disponible des del 28 de novembre.

Tres quarts de segle després, el museu ha adquirit una certa experiència en recerca, manteniment i difusió, conservant més de 130.000 materials tèxtils, complements, mostraris i dissenys. És el més antic de la ciutat i el primer centre especialitzat de l'Estat espanyol explica en l'exposició les nombroses col·leccions que mostren les diferents etapes de la història tèxtil des del segle I dC. fins a l'actualitat.

L'exhibició està dividida en 11 àmbits i inclou 110 teixits dels segles I al XX, 33 vestits del segle XVIII al XX, 33 complements –bosses, mitges, barrets, guants i ventalls- 10 peces de parament litúrgic com una capa pluvial, cobrecalzes o frontals, lots de mostraris de 17 empreses i 22 documents bibliogràfics.

Tot acompanyat amb un catàleg on apareixen en detall les explicacions i fotografies de les peces exposades. A més, hi ha un ventall d'articles sobre la història de la indústria tèxtil catalana i terrassenca i dels reptes que tenen les empreses sobre la producció sostenible i els teixits tècnics i intel·ligents.

El 19 de desembre es torna a fer una visita comentada per la jornada inaugural d'Un museu, mil trames, amb entrada gratuïta i inscripcions obertes a la pàgina web del Museu Tèxtil de Terrassa.

75 anys d'història
L'any 1946, durant el context d'una Vallès Occidental abocat a la indústria tèxtil, Ignasi Abadal va crear una col·lecció privada que poc després Josep Biosca compraria per donar a la ciutat. Junt amb aquesta, va recopilar diversos teixits històrics que van acabar donant vida al que després seria el Centre de Documentació i Museu Tèxtil.

Anys més tard, l'entitat es va incorporar als fons del Museu Povincial Tèxtil Biosca, col·lecció de la Diputació de Barcelona i cap als seixanta, aquesta va unir patrimoni amb l'Ajuntament de Terrassa. De la unió es va crear un museu més gran que obria les portes el 1970 -la seu actual-.

Al llarg dels anys van anar integrant altres col·leccions i donacions i no va ser fins al 1995 que es va redefinir com el Centre de Documentació i Museu Tèxtil. Actualment, l'entitat treballa amb la intenció d'oferir coneixement especialitzat al nombre més gran de públic possible a través d'objectes tèxtils tant històrics com contemporanis i és considerat d'àmbit pedagògic amb activitats per a adults i infants. És un espai per a la investigació i conservació que, a més, forma professionals i estudiants.