1 de 10
català

​«Encara que sigui per fer-ne mofa, la reivindicació del català a les aules ha remogut consciències»

Alumnes de Batxillerat de l'INS Torre del Palau de Terrassa es mobilitzen per defensar la llengua a l'educació

Acció reivindicativa per defensar el català a les aules. | Cedida
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 26 de novembre de 2021 a les 19:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquesta setmana s'ha conegut que el Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a un 25% de l'ensenyament en castellà a l'escola. La providència, suposa un cop al model d'escola catalana, que segons les dades publicades fa poques setmanes pel Govern és un espai on també està disminuint l'ús del català. 

Tot i que el Govern de la Generalitat ja ha demanat als mestres a no fer "cap canvi lingüístic" a les aules, alguns alumnes es mostren preocupats per la situació que podria significar la regressió definitiva de la llengua catalana. Una d'elles és la Jordina, estudiant de segon de Batxillerat a l'INS Torre del Palau de Terrassa. Ella, juntament amb altres companys i companyes s'han unit a la reivindicació del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) convocada per aquest divendres. 


I ho han fet penjant cartells per l'Institut amb missatges com "la llengua no es toca", "volem escola en català" o "no ens faran callar". En declaracions a aquest mitjà, l'alumna ha explicat que han decidit sumar-se a l'acció -que han fet abans o després de les classes- perquè "no volem que s'imposi l'obligatorietat del 25% en castellà". 

La Jordina ha explicat que són grups de gent reduïts els que parlen català, ja que la gran majoria ho fan en castellà. Els professors, no obstant això, fan les classes en llengua catalana tot i per alguns, no ser la seva llengua materna. En relació amb el fet de canviar d'idioma, l'alumna creu que és una qüestió que els catalanoparlants "tenim massa interioritzat que hem de canviar de llengua". 


Majoritàriament els cartells han tingut una bona rebuda entre el professorat i alumnes de l'Institut: "Hi ha hagut força gent que ens ha encoratjat però també n'hi ha hagut que han fet mofa", descriu Jordina qui té clar que "encara que sigui per fer-ne mofa, ho han vist, se n'ha parlat i hem remogut consciències".  

 

Participació