Salut i medi ambient són indissociables, conclusió de la jornada de prevenció de residus de MútuaTerrassa

A la roda de premsa Esteve Picola i Josep Rull han explicat els resultats de les iniciatives durant aquests 10 anys i les activitats que han fet en aquesta setmana europea

El Dr. Esteve Picola i el Sr. Josep Rull a la roda de premsa
El Dr. Esteve Picola i el Sr. Josep Rull a la roda de premsa | Carlos Paños
Carlos Paños
26 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:57h
Divendres 26 de novembre l'edifici de MútuaTerrassa ha acollit -en el marc de la setmana Europea per Prevenció de Residus- una roda de premsa per explicar i donar a conèixer els resultats de les iniciatives en reducció de residus que, des de fa gairebé 10 anys, desenvolupa Axioma Solucions. 

L'acte -que ha estat dirigit pel Dr. Esteve Picola, director general de MútuaTerrassa i per Josep Rull, responsable del programa Compromís Verd de la Mútua- s'ha centrat en el fet que salut i medi ambient són indissociables. Això es deu -com ha explicat Rull- al fet que les patologies més grans i perilloses del futur tindran a veure amb aspectes relacionats amb el medi com l'escalfament global, el canvi climàtic, la contaminació, entre d'altres.

Per aquest motiu, han volgut deixar patent la idea que per canviar el món s'ha de predicar amb l'exemple. Per això, durant aquesta setmana del 20 al 28 de novembre han executat tres activitats al MútuaTerrassa, amb la voluntat que romanguin en el temps, centrades en no generar residus i en la servitització: fer un ús més eficient dels recursos per no quedar-se sense, com va passar a la pandèmia en alguns centres. A aquestes pràctiques les han anomenat: repte, acció i producte.

La primera, Repte, ha consistit a reduir el paper que mou el pacient a les consultes. Per consegüent, es va decidir fer un dia sense aquest a les oficines de l'entitat i que tot fos digital. Els resultats van ser bons i van veure que amb el projecte, a finals del 2022, haurien deixat d'imprimir 300.000 fulls a AP i més de 400.000 fulls a CEX.

La segona, Acció, es va basar en la retirada de plàstic al menjador laboral i en l'entrada de cantimplores verdes reutilitzables. Amb aquesta actuació es preveu un estalvi anual de 74.000 ampolles de 0,5 L i de 9.500 d'1,5 L.

La tercera, Producte, s'ha centrat en els articles d'Axioma. És a dir, s'ha posat la mira en la provisió, distribució, gestió i higiene de material tèxtil reutilizable per als centres sanitaris de Catalunya. Actualment s'empren 300 pijames al dia que pesen 0,2 Kgcadascun, el que suposaria que -si es renovessin i no fossin d'un únic ús- un estalvi de residus de 60 kg al dia i 15.600 kg a l'any. El mateix passa amb els llençols quirúrgics i les bates, on cada intervenció són 3,5 kg en materials d'un sol ús. El que suposaria, tenint en compte que en 365 dies es realitzen 15.000 cirurgies majors, un estalvi de 52.500 kg per any.

Aquest seguit d'actuacions es troben -des de l'any 2020- dins del marc de Compromís Verd, uns acords voluntaris amb la Generalitat de Catalunya per a la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. S'ha de recordar que mediambientalment una de les funcions de MutuaTerrassa és disminuir la petjada de carboni i amb aquests petits exercicis ho aconsegueix: amb les bates EPI un 27%, amb els llençols quirúrgics un 67% i amb els pijames un 57%.

Per acabar l'acte, l'Ignasi Canal i el Xavier Ortega -membres d'Axioma- han mostrat de manera visual les diferents qualitats que hi ha entre un article d'un sol ús i un reutilitzable. Altrament, ha comentat que el reprocessat -tot i que és un procediment laboriós- és rendible, atès que un pijama quirúrgic pot aguantar 330 rentades i unes bates 75. Fins i tot, han esmentat la possibilitat que aquests paràmetres variïn amb el temps i puguin arribar a més, com ja va succeir l'any passat amb els pijames, que estaven en 125.