Terrassa ja disposa d'un nou pla local per la diversitat sexual i de gènere

El ple municipal l'ha aprovat per unanimitat

Concentració contra les agressions lgtbifòbiques a Terrassa.
Concentració contra les agressions lgtbifòbiques a Terrassa. | Anna Mira
Anna Mira / Carlos Paños
26 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:13h
L'Ajuntament de Terrassa ha aprovat, per unanimitat, el nou Pla per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere (DASIG). Un document que permet permetrà donar resposta als neguits de la ciutadania en relació a aquest tipus de polítiques.

El nou pla posa al dia l'anterior, del 2014, i se centre en quatre àrees: la cogovernança en les polítiques públiques; la diversitat sexual i de gènere en la infància i l'adolescència; la intersecció de la diversitat afectiva, sexual i de gènere amb la diversitat per origen nacional, ètic, cultural o religiós; i els cricuits de coordinació i d'atenció integral.  

Des del govern, Teresa Ciurana -regidora d'ERC- explica que" els destinataris d'aquest pla no només són les persones LGTBI+ si no que ho és tota la població". Al que afegeix "hem après que treballar pels drets d'un col·lectiu és sinònim de treballar per tots els ciutadans. Per tant, aquest pla en porta cada cop més a una Terrassa plural i lliure".

El pla compta amb el suport de la Universitat de Vic i la Diputació de Barcelona i s'ha treballat de manera conjunta i a través de la plataforma Participa Terrassa des del passat mes de desembre del 2020. S'han realitzat set grups de discussió amb un total de 81 persones participants i nou entrevistes a persones clau. 

Tot i això, Isabel Martínez -regidora de Ciutadans- adverteix que "la normativa està molt bé, però necessitem recursos que ens permetin arribar a aquests objectius. Sense béns no podem arribar al propòsit de defensar i fonamentar els drets de les persones".

Per Montserrat Trullàs, regidora de Junts, la iniciativa “significarà una millora per les persones que sofreixen discriminació de gènere”. Tot i que també apunta que “queda molta feina a fer. Cada vegada hi ha més discriminacions per LGTBFOBIA i en part es deu a l'augment del discurs de l'extrema dreta”.

Execució del 97,9% del pla
El Pacte DASIG ha estat un element vertebrador de les polítiques públiques locals per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Aquest Pacte, aprovat el 18 de novembre del 2014 s’ha executat en un 97,9% i ha disposat en el seu desenvolupament de la participació activa de més d'una desena d'agents de la ciutat, a més de l'Ajuntament.