Unanimitat pel Pla Estratègic del Vehicle Elèctric 2022-2025

La ciutat invertirà 2,5 milions d'euros que preveu reduir el 3% de les emissions de CO2 el 2025

Punt de recàrrega de vehicles elèctrics.
Punt de recàrrega de vehicles elèctrics. | Gala Espín
26 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:15h
El pròxim 2022 es posarà en marxa a Terrassa el Pla Estratègic del Vehicle Elèctric (2022-2025), un document amb 21 accions distribuïdes en quatre línies d'acció que té per objectiu reduir les emissions contaminants dels vehicles. Aquest divendres 26 de novembre el ple municipal de Terrassa ha aprovat el document amb els vots a favor de tots els grups polítics. Tot i que l'oposició ha manifestat alguns dubtes, tots han vist amb bons ulls la posada en marxa del pla. 

Amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, el Pla centra els esforços a crear una xarxa d'instal·lacions de punts de càrrega a la ciutat. Entre els objectius per la lluita del canvi climàtic destaquen: descarbonitzar el parc mòbil de la ciutat i de la flota municipal, promoure la mobilitat sostenible, complir amb els compromisos europeus, pel que fa a la reducció dels gasos hivernacle, millorar la qualitat de l'aire i reduir la contaminació acústica

La primera inversió del Pla Estratègic serà de 300.000 euros contemplats en el projecte de pressupost pel 2022 i seran 17 punts de recàrrega que ja estan en marxa. Aquests permetran connectar 29 vehicles alhora. D'aquests, cinc seran per a la flota municipal i està previst que se situïn en els edificis de Pantà i Raval; i els 12 restants seran d'accés públic situats als aparcaments municipals de la plaça del Progrés i de Primer de Maig; al carrer dels Voluntaris Olímpics, a la zona de l’aparcament de l’Estadi; al passeig del Vint-i-dos de Juliol, a la zona de la plaça de l’estació del Nord; i als  polígons industrials: al carrer d’Esla, davant d’Eco-Equip; al carrer de la Terra, a la zona de la Masia Els Bellots; i al carrer de Venus.

Més endavant també s’aniran instal·lant aquests punts seran als aparcaments de la plaça de Lluís Companys, de l’avinguda de Barcelona i del Vapor Universitari, a més del Park & Ride de les Fonts i de Terrassa Est, entre d’altres. 

L'any 2025 s’estima que el parc elèctric pugui arribar als 1.300 vehicles i es disposarà de 130 punts de recàrrega amb dos endolls per punt, que permetria que 260 vehicles es puguin connectar a la vegada. 

Altres accions que contempla el document de treball és mantenir els beneficis fiscals de bonificació de l’Impost de Circulació al 75% i estudiar la possibilitat de fer abonaments i bonificacions per incentivar els usuaris en la recàrrega de vehicles elèctrics. L'Ajuntament també estudia implantar com a pilot un servei de carsharing corporatiu compartit amb la ciutadania per avaluar els resultats i possible creixement del servei a futur. Finalment, el Pla inclou formació, difusió i conscienciació a tots els sectors de població respecte a la necessitat de transformació del model de mobilitat cap a models més sostenibles i amb zero emissions.