Terrassa aposta per un Nadal a tots els districtes i més inclusiu que mai

La ciutat recupera la pista de gel i els trenets i l'encesa de llums i la inauguració del pessebre es farà aquest dissabte 27 de novembre

L'enllumenat incrementa un 16% per arribar a tots els barris de Terrassa.
L'enllumenat incrementa un 16% per arribar a tots els barris de Terrassa. | Roger Navarro
23 de novembre del 2021
Actualitzat el 25 de novembre a les 17:26h
Terrassa es prepara per tornar a viure el Nadal d'una manera molt semblant al d'abans de la pandèmia. Després d'un any amb poca activitat nadalenca, la ciutat es prepara per retornar a la presencialitat de les activitats tradicional i n'impulsa de noves per potenciar el Nadal com una gran festa de ciutat. La principal novetat és que enguany la programació s'estén als set districtes de la ciutat i a banda de les activitats comercials, també n'hi ha d'inclusives i intergeneracionals. 

Per l'alcalde, Jordi Ballart, el Nadal 2021 ha d'esdevenir "un moment de retrobada, on es puguin recuperar les reunions familiars i d'amistats i moltes de les activitats al carrer". En aquest sentit, el govern egarenc vol que el Nadal sigui una gran festa de ciutat que representi un pol de reactivació de l'activitat social, cultural i econòmica. Cal destacar que tota la programació queda sotmesa al compliment de les mesures contra la Covid-19 que dicti el Procicat i per la seguretat i la salut de les persones.

Per fer-ho, l'Ajuntament ha incrementat en un 16,8% l'enllumenat nadalenc amb una inversió total de 227.000 euros (1 euro per habitant). En total hi haurà més de 700 punts de llum i el guarniment es reforça amb 10 elements ornamentals en 3D distribuïts a set punts als quals s'afegeixen els quatre elements en 3D que instal·larà Terrassa Centre als carrers del centre històric. També es posaran set rètols lluminosos amb les lletres "TERRASSA" a diferents indrets, cinc més que l'any passat, així com 10 rètols lluminosos amb la frase "Bones Festes". 

L'encesa de llums es farà el dissabte 27 de novembre a la tarda i també s'il·luminarà l'avet de Nadal situat al Raval de Montserrat. A més a més, s'han instal·lat cinc arbres metàl·lics i lluminosos a diferents punts de la ciutat. El mateix dissabte s'inaugurarà també el tradicional Pessebre de la ciutat, que enguany consolida la seva ubicació a la plaça Vella. A càrrec de l'Agrupació de Pessebristes de Terrassa, per dotzè any consecutiu, el conjunt representa un petit temple romà en una situació molt precària i gairebé en runes. 

Trenets a tots els districtes
Enguany, el tradicional trenet s'estén per arribar a tots els districtes de la ciutat. Terrassa Centre manté el trenet al centre històric, que circularà del 23 de desembre al 4 de gener. Pel que fa a la resta de la ciutat, l'Ajuntament torna a impulsar el trenet als barris, que enguany arribarà a dos àmbits més de Terrassa: Poblenou-Zona Esportiva i Can Roca i Can Parellada.

Així doncs, el trenet als barris circularà entre el 18 de desembre i el 4 de gener per Can Palet, Cementiri Vell, Plaça Catalunya-Escola Industrial i Vallparadís, Ca n'Anglada i Egara, Sant Pere Nord i Sant Pere, Les Arenes, La Grípia i Sant Llorenç, Poble Nou-Zona Esportiva i Can Roca, La Maurina i Ca n'Aurell, i Can Parellada, estant 2-3 dies a cada zona.

Torna la pista de gel
Aquest 2021 Terrassa recupera la pista de gel a la Plaça Nova. Finalment no podrà entrar en funcionament aquest 26 de novembre, per les pluges d'aquests dies. Estarà oberta fins al 9 de gener. Seran 400 m, amb una capacitat perquè hi puguin patinar alhora unes 80 persones. El preu del tiquet serà de 5 euros (inclou 30 minuts de patinatge, patins i casc) i hi haurà entrades amb descompte a 3 euros, que només es podran utilitzar de dilluns a divendres, segons horaris de la pista, tots els dies excepte els dissabtes, diumenges i festius. 

L'equipament tindrà un tancat perimetral amb portes d'accés i sortida pel públic i serà accessible per persones amb capacitats diverses. Així mateix, cada dia inclourà un franja horària de dues hores sense música, com a mesura inclusiva per a adults i infants amb trastorns de l'espectre autista o amb dificultats per gestionar els ambients sorollosos.

Mercats nadalencs
Una altra de les tradicions torna a la plaça Vella del 2 al 20 de desembre. Es tracta de la Fira de Santa Llúcia, que l'any passat es va traslladar al passeig del Comte d'Egara. D'altra banda, la Fira d'Hivern de l'Associació d'Artesans de Terrassa retorna a la Rambla d'Egara del 18 de desembre al 6 de gener. 

Com a novetat, aquest 2021 arriba el MAD Terrassa, Mercat d'Art i Disseny, una proposta que s'instal·larà a la plaça de la Torre del Palau el dissabte 11 de desembre (de 10 h a 22 h) i diumenge 12 de desembre (de 10 a 19). És un punt de trobada per a totes les persones, professionals i emergents, vinculades a la il·lustració, disseny i artesania, i tindrà lloc dos cops a l'any: al Nadal i a la primavera. 

Juguem+, Quinto, Cap d'Any i música
Enguany també tornen les activitats tradicionals que impulsa el teixit associatiu de la ciutat com ara Els Pastorets o el Quinto. Del 10 al 22 de desembre arriben els Sons de Nadal, música en directe de les corals i grups vocals al cor de la ciutat (a l'atri de l'Ajuntament i a la Torre del Palau). Una proposta que ja és tradició a la qual se suma enguany el Terrassa Vibra. Igual que l'any passat, el Juguem+ torna a sortir al carrer amb un programa que inclou propostes culturals i d'animació, activitats esportives i també espais de jocs tradicionals que fomentin les trobades intergeneracionals. Es farà del 29 de desembre al 4 de gener.

El 31 de desembre Terrassa celebrarà la Festa de Cap d'Any al Raval de Montserrat, per acomiadar el 2021 en un ambient festiu i familiar al cor de la ciutat. Serà de les 23.30h a les 02.00h amb sessió de DJ's.

Així serà la cavalcada de Reis
Un del dia més esperat de les festes nadalenques és la cavalcada dels Reis d'Orient que enguany tornarà a fer-se a Terrassa. Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran al districte 4 on es farà una festa de benvinguda amb les actuacions de Miqui Giménez, Bastoners de Terrassa i diferents entitats del districte. Abans, però, el 26 de desembre, arribarà el Patge Xiu-Xiu i visitarà diferents barris de la ciutat fins el 4 de gener, gràcies al Centre Cultural El Social. 

Novetats intergeneracionals
Les propostes, que s'estan ultimant, estan enfocades a promoure activitats que possibilitin les trobades intergeneracionals i que tinguin en compte les persones en situació vulnerable o de soledat no volguda. Aquestes són: pedalant el Nadal sense edat; dinar de Nadal amb persones grans en situació de soledat no volguda; exposició de fotografies antigues de Nadal a la via pública; o un plat buit a taula.