1 de 10
ESPECIAL 25-N

Terrassa es tenyeix de lila per mostrar l'impacte de les violències contra les dones

Durant la tarda, Ajuntament i col·lectius feministes de la ciutat han escenificat les violències cantant, cremant-les o amb un vol d'avió

Performance de les feminsites de Terrassa pel 25-N. | Anna Mira
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 25 de novembre de 2021 a les 21:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Escenificar les violències masclistes. Aquesta ha estat la manera com l'Ajuntament i els col·lectius feministes de Terrassa han escollit per reivindicar el Dia Internacional per l'erradicació de la violència contra les dones, aquest dijous el 25 de novembre. Des de les set fins quarts de nou del vespre, el Raval de Montserrat, tenyit de lila, ha estat l'escenari principal dels diferents actes. 

La regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, ha estat l'encarregada d'iniciar els actes que han començat amb la lectura del manifest institucional a càrrec del Casal de la dona de Terrassa i de la presidenta d’APESOTE. Una lectura que s'ha reproduït als set districtes de la ciutat. Després d'un minut de silenci i la col·laboració musical a càrrec d’una saxofonista alumna del Conservatori, des de Feministes Terrassa s'ha fet la interpretació de la cançó Sin miedo. 

 
Tot seguit, ha arribat un dels moments més visuals del vespre. El mateix col·lectiu feminista de la ciutat ha protagonitzat una performance sobre les violències escenificant un vol d'avió. El paral·lelisme entre les indicacions d'abans de sortir amb les precaucions i els consells a seguir si s'és víctima d'una agressió ha fet aplaudir als assistents. 

 
La representació ha finalitzat amb la representació d'un accident fatal i les conseqüències que té per la societat. "Quan hi ha un accident d'avió ocupa totes les portades dels mitjans de comunicació", han reivindicat. 


[noticia]79537[/notiica]
Poca estona després, altres col·lectius feministes de la ciutat han volgut visibilitzar les violències. S'havia fet una crida per assistir a la manifestació unitària del Vallès a Sant Cugat però també s'ha volgut fer una acció reivindicativa a Terrassa. I s'ha fet amb un gran llaç lila il·luminat, llegint poemes feministes i cremant les experiències personals de violència de les assistents i també les rebudes a través de les xarxes socials. Algunes, han optat per llegir-les, altres han preferit acostar-se al foc i eliminar físicament i potser, psicològicament allò que han patit pel simple fet de ser dones.
 

La violència masclista a Terrassa, en dades


Aquest 2021 a Terrassa hi ha hagut un feminicidi considerat violència de gènere; a Catalunya n'hi ha hagut 13 i a l'estat espanyol 69, la meitat dels quals han estat protagonitzats per la parella o exparella de la víctima. Si es miren els registres històrics, des de l'any 2003 -quan es van començar a recollir aquestes xifres- 1.117 dones han estat assassinades. 

Pel que fa al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Terrassa, en el que portem d'any s'han atès a 977 dones adultes i s'han detectat 495 casos de violència masclista, un 50% del total de casos. Una proporció semblant a la dels anys anteriors. La majoria de violència masclista s'exerceix en l'àmbit de la parella i representa un 87%. 

Dels 495 casos, a l'Ajuntament li consta que s'han interposat 202 denúncies, que no dones que han denunciat, perquè una mateixa dona podria denunciar en vàries ocasions al llarg de l'any. 
Participació