Aterra a Terrassa el festival cinematogràfic d'ambientació castellera

Del 26 al 28 de novembre es projectaran 18 hores de produccions audiovisuals i cinc diàlegs relacionats amb l'àmbit

El festival vol donar visibilitat món casteller i a tot el contingut audiovisual que anualment genera
El festival vol donar visibilitat món casteller i a tot el contingut audiovisual que anualment genera | Ajuntament de Terrassa
Carlos Paños
22 de novembre del 2021
Actualitzat el 25 de novembre a les 10:51h
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa serà l'escenari de la primera edició del Festival Cinema Castells del 26 al 28 de novembre. Es projectaran, durant 18 hores, produccions audiovisuals de temàtica castellera. La jornada -organitzada per la Revista Castells amb la col·laboració de l'Ajuntament, el Parc Audiovisual i la Unesco- té com a objectiu esdevenir un aparador internacional del més nou del sector, però també de la videoteca castellera. Per aquest motiu l'entrada a l'activitat, inclosa en el programa Terrassa City of Film, serà gratuïta.
 
Pel que fa a l'estructura, el festival estarà organitzat en quatre seccions: dos de competició i dos que no. Els primers són els Promocionals, que són nou clips i vídeos de menys de 10 minuts que projectaran les colles; i els Documentals, on sis treballs de més de 20 minuts -realitzats en els últims tres anys, especialment durant el temps de pandèmia- lluitaran per guanyar el premi.
 
Aquestes sis peces són El pas: Santa Úrsula 1981 (produïda per l'Ajuntament de Valls el 2021) on es mostra la diada d'aquest any, la qual ha passat a la història com la que va obrir la segona època d'or dels castells; Tocant el Cel (de la Xarxa Audiovisual Local l'any 2019) fa un seguiment de dos grups -Colla Vella i els Castellers de Vilafranca- que durant la temporada van estar molt igualats; Diada d'emocions: el primer diumenge de festes (produïda per TAC 12 al 2020) explica que a l'any 2020 -a causa de la pandèmia- no van poder celebrar les festes de Santa Tecla de Tarragona, per això la TV pública va fer un documental per emetre'l en el mateix moment que s'hauria d'estar festejant als carrers.

Concurs 1970: El desafiament Nens-Vella (de l'Ajuntament de Tarragona l'any 2020) tracta sobre l'enfrontament entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els grups que lideraven el món casteller aquell temps; La cursa del 3de9 sense folre (produïda per TAC 12 al 2020) es remunta a quan el mític castell 3de9sf va ser vençut en dues ocasions per les dues colles dels Xiquets de Valls en una diada memorable; Fins al Final: La muntanya russa de la Colla Joves (de la Colla Joves Xiquets de Valls l'any 2021) mostra com l'entitat va aconseguir carregar el 3de9sf al tercer intent de la diada de Santa Úrsula del 2019.

Els premis -que es lliuraran diumenge 28 a les 13 h- seran jutjats per Xavier Capdevila, Francesc Domènech, Jordi Hernández, Aina Mallol, Esther Oriol, David Prats, Jordi Roigé i Santi Terraza.
 
Pel que fa als dos apartats no competitius: Temps, on s'exhibiran sis documentals i filmacions antigues. I Immaterials, que correspondrà a  tres peces vinculades a altres manifestacions que, igual que els castells, són Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
 
Les sessions de cinema estaran complementades amb cinc diàlegs sobre els castells i el món audiovisual com les experiències de rodatge en altres llocs del planeta: Xina i l'Índia; l'exitós cas del vídeo del 3de10fm dels Castellers de Vilafranca al Concurs del 2016; o el reconegut clip que van realitzar els Minyons de Terrassa el 2015 en la campanya Anaven amunt.

 
A més a més, s'oferirà la possibilitat de veure produccions com These Death-Defying Human Towers Build on Catalan Tradition (dirigida per James Worsley), El jardí de les flors del presseguer (d'Oriol Martínez), Melting pot (comandada per Marta Saleta), entre d'altres.
 
Altrament, també es projectaran imatges d'actuacions de finals dels anys seixanta i començament de les setanta realitzades per Oriol Rossell, un dels pioners en les gravacions de castells i membre fundador dels Castellers de Vilafranca.