Terrassa organitza tallers participatius per definir l'Agenda Urbana

L'Ajuntament rebrà 250.000 euros dels fons europeus Next Generation per treballar una estratègia basada en el desenvolupament sostenible

L'objectiu és redactar el full de ruta de la ciutat pel 2030.
L'objectiu és redactar el full de ruta de la ciutat pel 2030. | Gala Espín
Y.C.
17 de novembre del 2021
Actualitzat el 22 de novembre a les 18:31h
L'Ajuntament de Terrassa ha organitzat tallers participatius els dies 23, 24 i 25 de novembre per elaborar l'Agenda Urbana de la ciutat a partir del 2022. Les sessions, dirigides a les entitats que formen part de la plataforma Participa Terrassa i altres consells de la ciutat, es faran telemàticament.

El projecte d'Agenda Urbana es finançarà amb els 250.000 euros que rebrà el consistori dels fons europeus Next Generation. A aquest import se sumaran als 50.000 d'IVA que assumirà el mateix govern local, aconseguitn una inversió total de 300.000 euros. La subvenció atorgada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana té l'objectiu principal de donar suport a l'ajuntament durant el procés de redacció del full de ruta de la ciutat per l'any 2030 i amb la col·laboració, comunicació i formació de la seva població.

La futura Agenda Urbana terrassenca és un document estratègic, de caràcter no normatiu, que se situa en el marc d'un conjunt de pactes internacionals que defineixen els pilars d'una estratègia global de desenvolupament sostenible, tenint en compte les perspectives de drets humans, de gènere i d'identitats socials. Per aquest motiu, els tallers de participació estan enfocats en recollir l'opinió que té la ciutadania sobre la ciutat, l'emergència climàtica i, amb especial accent, en els objectius de sostenibilitat. La intenció del consistori és anar a acord amb l'objectiu marcat a Europa i ara també a Terrassa Horitzó 360.

Cadascuna de les sessions programades de Terrassa i tu: compromesos amb un futur sostenible tindrà una temàtica diferent. El dia 23 de novembre de 18.30 a 20 h inicia el taller Com podem canviar el món des de casa?, que tractarà el consum, l'electricitat, les energies alternatives, els residus, el quilòmetre zero i l'aigua. La segona sessió dimecres 24 de 16 a 17.30 h anomenada Com podem canviar el món des del carrer?, busca l'enfocament fora de la llar: es parlarà sobre mobilitat, transport, automòbils, emissions, espais per a vianants i residus. Per últim, dijous es donarà protagonisme a la digitalització, la innovació, la sostenibilitat, la internacionalització, el comerç, els autònoms, l'economia social i solidària i la formació. El debat de la sessió Com podem canviar el món des de l'empresa i la feina? Es portarà a terme de 12 a 13.30 h.

Els tallers suposen la recta final del projecte que, amb la visió dels agents econòmics, socials i polítics, ajudaran a elaborar una diagnosi de la ciutat, així com els interessos generals, oportunitats i també dificultats.


La futura Agenda Urbana s'estructura en 10 blocs
 
  • Territori. Ordenar i fer un ús racional del sòl, conservant-lo i protegint-lo. 
  • Ciutat i demografia. Evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat. 
  • Canvi climàtic i resiliència. Prevenir i reduir i resistir els impactes del canvi. 
  • Sostenibilitat i medi ambient. Fer una gestió sostenible dels recursos i afavorir l'economia circular. 
  • Mobilitat sostenible. Afavorir la proximitat i la mobilitat sostenible. 
  • Cohesió social. Fomentar la cohesió social i buscar l'equitat. 
  • Economia. Impulsar i afavorir l'economia de la ciutat i la creació d'ocupació i oportunitats. 
  • Habitatge. Garantir l'accés a un domicili. 
  • Digitalització. Liderar i fomentar la innovació digital.
  • Millorar la democràcia. Millorar els instruments d'intervenció i la governança.