Els Minyons volen aconseguir un castell de nou a la seva Diada

Aquest cap de setmana la colla malva de Terrassa celebra la XLIII Diada

Roda de premsa dels Minyons de Terrassa.
Roda de premsa dels Minyons de Terrassa. | Anna Mira
16 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:14h
Els Minyons de Terrassa celebren aquest cap de setmana 20 i 21 de novembre la seva XLIII Diada i segurament la més atípica de la seva història. Dos anys després, els malves tornaran a la plaça Vella per aconseguir un dels reptes més complicats: aconseguir un castell de nou amb poc més de dos mesos d'assaigs des de la represa.

El cap de colla, Nani Matas, és conscient que la situació és "una mica estranya" tot i que "teníem en ment recuperar, quan abans millor, els castells de vuit i tornar a agafar el ritme". Si els Minyons porten o no a plaça el 3d9f dependrà dels assaigs d'aquesta setmana. És per això que el president de la colla, Jaume Maeso, fa una crida a la participació en els assaigs de dimecres i divendres que seran "decisius". 

"L'avantatge és que aquest any no tenim cap pressió", ha recordat Matas en relació amb els castells que es plantegen. Pel cap de colla ara per ara és més important deixar estructures embastades per la pròxima temporada. Precisament, durant la roda de premsa, l'actual cap de colla va anunciar que aquesta Diada seria l'última, després de set anys al capdavant. Matas ha manifestat que "convé donar pas a la gent jove, toca un relleu". El 18 de desembre hi ha prevista una assemblea a principis del mes de desembre per decidir qui agafarà el repte tot i que Maeso ja ha dit que es mantindrà com a president. 

Els actes de la Diada començaran el divendres 19 amb el darrer assaig de la temporada a partir de 2/4 de 10 del vespre, en acabar l’assaig hi haurà un refrigeri per a tots els assistents a l’assaig i una actuació amb l'animador Jaume Barri. Dissabte a la tarda se celebrarà la tradicional actuació de vigílies al Raval de Montserrat a les 6 amb la presència dels Tirallongues de Manresa.

El diumenge començarà amb les matinades pels carrers de la ciutat a partir de les 8.45 del matí a càrrec de les Gralles Grillades, grallers de la colla, que precediran el plat fort del dia que serà l'actuació de la XLIII Diada dels Minyons de Terrassa, a partir de les 12 del migdia a la Plaça Vella. Ho faran acompanyats dels Castellers de Sant Cugat i els Castellers de Sants. Per tancar els actes de la diada els Minyons organitzen un concert del grup Préssecs a partir de les cinc de la tarda al Centre Cultural El Social.

Retransmissió per Twitch
Els Minyons sempre han sigut d'innovar i ara també ho fan amb les noves tecnologies. L'actuació de la Diada de diumenge es retransmetrà en directe per Twitch, convertint-se així en la primera colla castellera en fer-ho. Per Maeso és una clar aposta pels nous formats i per arribar a la gent jove. "Serà una retransmissió enfocada a aquells que no coneixen el món casteller", per això fa una crida a sumar-se al repte. 

Aquesta retransmissió anirà a càrrec del periodista i minyó, Joaquim Albalate amb la participació dels Lauzeta Folk el primer canal de Twitch en català verificat i un dels més vistos amb la nostra llengua. Aquesta transmissió comptarà amb el suport de Parlem Telecom. Si la iniciativa té bona rebuda, des de Minyons es plantejaran si l'any vinent retransmeten algunes de les diades més importants a través de la plataforma. 

Els Minyons ja tenen possibles compradors
La casa Jacint Bosch, actual seu dels Minyons té els mesos comptats. L'entitat ha explicat que està tenint trobades i converses amb possibles compradors de l'espai. La colla castellera ha rebut la cessió d'ús d'una de les naus de Cal Reig per un període de 50 anys. Un espai on traslladaran la seva seu social però per fer les obres de rehabilitació, primer han de vendre l'actual. 

El seu president, ha explicat que "estem valorant quina pot ser la millor sortida perquè ens agradaria que fos un local obert a la ciutat". Maeso ha explicat que treballen perquè a finals de gener o principis de febrer sigui l'assemblea qui decideixi el comprador final. Actualment els Minyons tenen sobre la taula compradors amb projectes d'ubicar-hi algun hotel, restaurant o apartaments per estudiants. El seu objectiu és tancar la compra quan abans millor per començar les obres de la nova abans de la Festa Major.