Aterra a Terrassa el festival cinematogràfic d'ambientació castellera

Durant la jornada es projectaran 18 hores de produccions audiovisuals i cinc diàlegs relacionats amb l'àmbit

El festival vol donar visibilitat al món casteller i a tot el contingut audiovisual que anualment genera
El festival vol donar visibilitat al món casteller i a tot el contingut audiovisual que anualment genera | Ajuntament de Terrassa
Carlos Paños
16 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:07h
Del 26 al 28 de novembre el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)​ acollirà la primera edició del Festival Cinema Castells, on es projectaran, durant 18 hores, produccions audiovisuals de temàtica castellera. La jornada -organitzada per la Revista Castells amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa, el Parc Audiovisual i la Unesco- té com a objectiu esdevenir un aparador internacional del més nou del sector, però també de la videoteca castellera. Per aquest motiu l'entrada a l'activitat, inclosa en el programa Terrassa:City of Film, serà gratuïta.
 
Pel que fa a l'estructura, el festival estarà organitzat en quatre seccions: dos de competició i dos que no. Els primers són els Promocionals, que fan referència als clips i vídeos de menys de 10 minuts que projectaran les colles; i els Documentals, on sis treballs de més de 20 minuts, realitzats en els últims tres anys, lluitaran per guanyar. Tot i que n'hi ha dos d'aquests -El pas: Santa Úrsula 1981 (dirigit per Maria Roig) i Fins al final: la muntanya russa de la Colla Joves (dirigit per Xavier Marimon)- que s'han estrenat durant les últimes setmanes.
 
Els dos apartats restants -corresponents a no competició- seran Temps, on s'exhibiran documentals i filmacions antigues. I Immaterials, que correspondrà a una sèrie de peces vinculades a altres manifestacions que, igual que els castells, són Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
 
Les sessions de cinema estaran complementades amb cinc diàlegs sobre el sector i el món audiovisual com les experiències de rodatge en altres llocs del planeta: Xina i l'Índia; l'exitós cas del vídeo del 3de10fm dels Castellers de Vilafranca al Concurs del 2016; o el reconegut clip que van realitzar els Minyons de Terrassa el 2015 en la campanya Anaven amunt.
 
A més a més, s'oferirà la possibilitat de veure produccions com These Death-Defying Human Towers Build on Catalan Tradition de James Worsley, El jardí de les flors del presseguer d'Oriol Martínez, Melting pot de Marta Saleta, entre d'altres.
 
Altrament, també es projectaran imatges d'actuacions de finals dels anys seixanta i començament dels setanta realitzades per Oriol Rossell, un dels pioners en les gravacions de castells i membre fundador dels Castellers de Vilafranca.