1 de 10
pressupostos 2022

​L'Hospital de Terrassa tindrà una nova planta de malalties infeccioses abans de l'estiu

La inversió de 5,8 milions d'euros dels pressupostos de la Generalitat també preveuen altres millores al conjunt del Consorci Sanitari de Terrassa

L'Hospital de Terrassa rebrà una partida important dels pressupostos de la Generalitat. | Georgina Albreda
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 12 de novembre de 2021 a les 16:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya del 2022 contemplen una injecció de capital pels serveis i atenció mèdica del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). En concret, preveuen invertir 5,8 milions d'euros a l'Hospital de Terrassa i 400.000 euros més per la posada en marxa del nou CAP Can Roca. Però a què es dedicaran exactament tots aquests diners? A LaTorre hem parlat amb el Dr. Alfredo Garcia, director gerent del CST per conèixer de primera mà els projectes. 

Garcia explica que dels gairebé sis milions d'euros, 3,1 milions són aportacions extraordinàries de CatSalut que principalment aniran destinades a la posada en marxa de la planta 4 de l'Hospital, en desús des de la seva construcció. "Aquestes setmanes han començat les obres per convertir-la en una planta d'hospitalització convencional però preparada per malalties infeccioses". Això vol dir que es reformarà amb espais i habitacions amb pressions negatives per poder concentrar-hi els pacients amb Covid, tuberculosi o altres malalties contaminants que necessitin aïllament. 


Aquesta modificació ampliarà amb 30 llits, els ja existents a l'hospital, té un cost de 2,2 milions d'euros i està previst que estigui finalitzada i es pugui posar en marxa abans de l'estiu del 2022. Per Garcia "fa molts anys que tenim la necessitat d'ampliar llits per tal de millorar el flux de pacients d'urgències" i amb la posada en marxa d'aquesta planta "es descongestionarà". A més a més el director gerent apunta que amb la posada en servei del nou CAP Can Roca, l'abril del 2022, l'Hospital absorbirà l'atenció mèdica d'uns milers de terrassencs, de manera que aquesta ampliació "servirà per donar servei a la nova demanda". 


D'altra banda, CatSalut destinarà 900.000 euros a realitzar obres d'ampliació del servei de radioteràpia amb un búnquer addicional. És una estructura de formigó que servirà per passar de tres a quatre, i que Garcia veu amb bons ulls, ja que el CST dóna servei de radioteràpia a bona part de la comarca. 

La pandèmia evidencia la manca d'equipaments


L'altre gruix de la inversió dels pressupostos prevista pel CST és de 2,7 milions d'euros i en aquest cas és per invertir en reposició d'equipaments en diferents àmbits de tots els centres mèdics del Consorci. En aquest paquet s'inclouen equips de ressonància, TAC, ecògrafs, electrocardiogrames, etc. "Tenim centenars d'equipaments i necessitem un pressupost de reposició constant per substituir els que estan obsolets", determina el gerent. 

Garcia apunta que amb la pandèmia "CatSalut ha permès posar al dia molts equips mèdics perquè durant molts anys el pressupost estava limitat". De fet, explica que el Departament ho inclou en un Pla Especial de Tecnologia. "Necessitem continuar en aquesta línia i cada any necessitem aquest pressupost d'inversions". "La pandèmia ha posat de manifest que teníem una mancança generalitzada de la posada al dia d'equipaments i infraestructures", ha conclòs. 

L'impacte de la nova onada arriba a l'hospital


Després d'uns dies "bastant tranquils", des de fa un parell de setmanes que tornem a tenir alguns ingressos, explica Garcia qui recorda que "vam arribar a tenir l'hospital buit de Covid". Actualment l'Hospital de Terrassa té una persona "relativament jove" a l'UCI, una altra a la planta de penitenciari -procedent del brot de Brians 2-, i una tercera a la planta convencional. 

En aquest sentit el doctor apunta que "s'ha notat un cert increment de casos positius a la comunitat" i que majoritàriament les persones que necessiten de cures intensives o no estan vacunades o tenen alguna immunodeficiència important. "L'impacte de la vacuna ha estat decisiu", i ha dit que "si no haguessim tingut la vacuna, estaríem en una situació caòtica". 

Amb tot, l'hivern s'espera molt més tranquil que l'any passat tot i que preveuen un increment de casos Covid i també de la Grip. "S'està vacunant amb la dosi de reforç als més grans i també hem començat amb la campanya de la vacunació de la Grip". Però el doctor recorda que la mascareta ajuda a evitar la transmissió d'ambdós virus. 

L'Hospital de Terrassa a més, manté oberta l'àrea polivalent amb 28 llits, que es va obrir durant la pandèmia per fer front a l'alta demanda d'hospitalitzacions. Actualment d'aquests hi ha ocupats 14 llits i principalment donen suport a les urgències tot i que disposa de respiradors per si cal donar servei a algun malalt crític.

 

Participació