En marxa les obres de la futura Casa de l'Esport de Terrassa

Tenen un pressupost de gairebé un milió d'euros i està previst tenir-les enllestides la tardor vinent

Edifici de l'antic Ajuntament de Terrassa.
Edifici de l'antic Ajuntament de Terrassa. | Aj. Terrassa
A.M
10 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:11h
Des d'aquest mes de novembre, l'edifici de l'antic Ajuntament de Terrassa està sotmès a unes obres de rehabilitació que el convertiran amb la futura Casa de l'Esport Terrassenc i de l'Hoquei. Es tracta de l'emblemàti edifici situat al Raval de Montserrat, 13, compta amb un pressupots de 949.000 euros i està previst finalitzar-lo en un termini de 10 mesos. 

La Casa de l'Esport acollirà el servei municipal d’Esports i serà la nova seu del Consell Esportiu del Vallès Occidental, a banda d’albergar un espai d’atenció a les entitats i clubs de la ciutat. En els propers mesos s’acabaran de definir els detalls dels espais i usos que se li donarà al nou equipament.

La intervenció es realitza amb l’objectiu principal de garantir l’accessibilitat a tots els espais possibles, preservant els elements històrics i arquitectònics que el configuren. Entre les obres hi ha previst instal·lar un ascensor que comunicarà totes les plantes de l’edifici o s’anivellaran els forjats de cada planta procurant no malmetre els paviments de rajola vermella existents. Una part dels quals quedaran exposats a través de peces de vidre.

També es construirà una nova escala des de la planta primera fins a la coberta per poder comunicar tots els espais seguint la normativa vigent. Unes actuacions que permetran l’accessibilitat sense limitacions a tot l’edifici. D’altra banda, es recuperaran els paviments hidràulics existents i es mantindran al seu lloc i s’intervindrà sobre la façana recuperant la seva visió original.

La sala noble recuperarà la seva esplendor 
Un dels elements destacables d’aquest edifici del segle XVIII és la sala noble de la primera planta. L’actuació que du a terme l’Ajuntament mantindrà el sistema de politges de les llums de la sala, només es canviaran els cablejats elèctrics per adequar-los a normativa, es rehabilitaran els vitralls de les obertures de la sala, es recuperarà i exposarà el mobiliari original i es climatitzarà per tal de no afectar els béns patrimonials i per conservar els murals existents. Aquesta sala havia estat decorada amb plafons pictòrics d’Alexandre de Riquer l’any 1901 i es va tornar a decorar pel pintor Joaquim Vancells, incloent-hi làmpades, vitralls i mobiliari de l’any 1904. Les pintures d’Alexandre Riquer es troben actualment a la Casa-Museu Alegre de Sagrera.

La construcció que albergava l’antic ajuntament de la ciutat consta de planta baixa, dues plantes pis i golfes i té una coberta a quatre aigües. Les balconades de ferro de fosa del pis principal van ser obra del constructor Agustí Alland al 1842 i la cornisa dentada amb canaló de recollida d’aigües és obra de l’arquitecte municipal Lluís Muncunill, que va realitzar una remunta de la coberta en els primers anys del segle XX. Es tracta d’un bé patrimonial local i, per tant, el projecte de rehabilitació ha estat consensuat i amb la conformitat dels criteris patrimonials exigits pel Museu de Terrassa.