Aragonès: «Cal que Catalunya oblidi l'autoflagel·lació i aposti per la reindustrialització»

El president assegura que els comptes són un salt endavant i que ajudaran a definir el país a 20 anys vista

La Nit de l'empresari de la patronal Cecot s'ha celebrat a Terrassa.
La Nit de l'empresari de la patronal Cecot s'ha celebrat a Terrassa. | ACN / Albert Segura
09 de novembre del 2021
Actualitzat el 10 de novembre a les 19:34h
"Necessitem que aquest país pensi en gran, oblidi l'autoflagel·lació i es projecti cap al futur, el que cal és la reindustrialització verda i digital". Així s'ha expressat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la 26a Nit de l'empresari de la Cecot, celebrada al Teatre Principal de Terrassa. "Apostem per la col·laboració amb l'empresa a través del Pacte Nacional per la Indústria i aprofitarem l'oportunitat dels fons Next Generation per transformar Catalunya".

Això es tradueix als pressupostos del 2022 on es fa un "salt quantitatiu i qualitatiu" en el nivell d'inversió pública de la Generalitat. Aragonès ha tret pit dels 4.000 milions d'euros en projectes per ser l'Estat emprenedor que volem ser". "Ens trobem en un punt d'inflexió, és un moment de canvi de rasant" i ha dit  que cal posar-hi tota l'ambició i arriscar. El president també ha assegurat que els comptes són un salt endavant i que ajudaran a definir el país a 20 anys vista. 

"Em vaig comprometre a trencar amb velles inèrcies". En aquest sentit el president considera que "cal una digitalització necessària de la nostra economia" i ha posat l'èmfasi contra la lluita del canvi climàtic, com la transformació necessària. Aragonès ha dit que s'ha de fer de forma compartida amb el teixit empresarial, "per fer-ho millor". 

Per la seva banda, el president de la Cecot, Antoni Abad, s'ha mostrat contundent amb el Govern i l'estat espanyol i ha exigit "moltes taules rodones entre governs empreses i experts" per tirar endavant i resoldre els problemes del teixit empresarial. Crític amb el paper que se li ha atorgat a l'empresa, Abad ha asseverat que "estem cansats de resoldre problemes i necessitem reptes estimulants i horitzons reconstituents i isotònics". 

El president de la patronal també assegura que "el punt de partida és que tenim les empreses i Catalunya en transició". Per Abad, "governar és i hauria de ser essencialment gestionar. Gestionar bé. Però estem lluny d'aquesta situació i necessitem, amb urgència, complicitat col·lectiva amb aquest propòsit". Per això, des de Cecot consideren que "la condició necessària és que la recerca aplicada i la innovació tinguin una dotació en els pressupostos de la Generalitat homologable amb altres regions industrials". 

"Es pensen l’estat i els governs que són immunes o, com sospitem, ho comencen a percebre però no saben com iniciar les passes encertades de canvi?". Per Abad la manera de superar la situació és en equip. "Perquè no plantejar la situació i callar és ser còmplice en donar continuïtat a una bombolla de dissimulació". "No estem bé i millor ser-ne conscients", ha dit i ha reconegut que "ens estem jugant present i futur en un entorn competitiu de països i territoris, on la intel·ligència i la meritocràcia marcaran diferències creixents. Entre d'altres, Abad ha plantejat una reforma de la Funció Pública, incentivar la formació dels joves, rebaixar la pressió fiscal o la necessitat d'abordar l'augment del preu de la llum o l'IPC. 

En una projecció, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, també ha posat l'èmfasi en la col·laboració publicoprivada. "Reconeixement mutu. Diàleg. Confiança. Objectius i idees clares. Projectes concrets. Ambició i eficàcia". Ballart ha apel·lat a la necessitat d'escoltar-nos i entendre'ns, d'apropar posicions i trobar tot allò que ens uneix, respectant, sens dubte, que cadascú té el seu propi camí". Per l'alcalde, "a Terrassa tenim moltes oportunitats si sabem jugar les nostres cartes, i ho farem, amb visió local, amb visió de país i també amb visió global". 

Finalment el president del Cercle Cecot de Joves Empresaris, Paco Hoya, ha expressat que aquest any s’ha d’agafar com l’any del reconeixement i ha demanat seguretat física i jurídica. “Volem continuar sent empresaris però demanen als poders públics que posin les empreses al centre de les seves decisions”. Per això, Hoya ha dit que Catalunya no pot perdre competitivitat i ha demanat al Govern una aposta clara educativament i legislativament. Pel que fa a Terrassa, considera que l’Ajuntament que aposti pels empresaris locals. “Volem que el govern local vagi més enllà del postureig de les xarxes socials i sigui atrevit”.

L'acte ha comptat amb la presència del vicepresident, Jordi Puigneró, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i la consellera d'acció Exterior, Victòria Alsina; a més d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental, presidents de les Cambres de Terrassa i Barcelona així com de Foment del Treball, del Port de Barcelona i Tarragona, i rectors de les universitats.