Les empreses Serafí i IMC Toys de Terrassa, reconegudes per la Cecot

La 26a Nit de l'empresari també ha fet un homenatge a la Floristeria Gras i a les peixeteries Torrents, dues empreses centenàries de la ciutat

La Nit de l'empresari Cecot ha tornat a Terrassa, en la seva 26a edició.
La Nit de l'empresari Cecot ha tornat a Terrassa, en la seva 26a edició. | Anna Mira
09 de novembre del 2021
El Teatre Principal de Terrassa s'ha convertit, aquest dimarts al vespre amb l'epicentre del teixit empresarial català. Personalitats del Govern, directius d'empreses i membres de patronals i cambres catalanes han ocupat el pati de butaques per lliurar els guardons al Reconeixement Cecot al Progrés Empresarial en el marc de la 26a Nit de l'empresari. 

El president de la Cecot, Antoni Abad, ha explicat que la patronal terrassenca ha estat al costat de les empreses i autònoms durant la pandèmia. "Després d’una dura cursa de fons, amb molts desnivells que podríem arribar a definir com una Ultra Trail Empresarial -el lema d'enguany- ara toca continuar avançant en el camí de la reactivació amb l'horitzó 2022. 

En el seu discrus, crític amb el govern i reivindicant el paper de l'empresa en la generació econòmica, Abad ha matisat que "la Covid té una cara positiva: ha deixat clar que no podem viure fora del canvi, sense adaptació i evolució permanents". També ha demanat al Govern català que cal "articular nous espais d'entesa, especialment publicoprivats. Aquesta col·laboració és essencial per posar-nos al dia", ha afegit. 

Enguany la cita torna a Terrassa després de cinc edicions a la capital catalana. Com ja va dir Abad l'any 2014, "hi ha la mateixa distància del Vallès a Barcelona que de Barcelona al Vallès i molts es sorprendrien que darrera de Collserola també hi ha vida intel·ligent". En aquest sentit ha recordat que el Vallès és el pol manufacturer i exportador més important del Sud d’Europa i ha recordat que "la col·laboració i complementarietat de la regió metropolitana amb Barcelona és una prioritat". 

Durant l'acte també s'ha volgut retre homenatge a dues empreses centenàries de Terrassa. D'una banda a la Floristeria Gras, amb 117 anys d'història. Va iniciar la seva activitat l'any 1904 i actualment té dues botigues situades a la plaça Salvador Espriu, 1 i a l'avinguda de Jaume I, 317. De l'altra, els majoristes de peix, Torrents Padros, que ja suma 113 anys des que va començar l'any 1908. En aquest cas, l'empresa compta amb tres peixateries: al Mercat de la Independència, al Mercat de Sant Pere i a Matadepera. 


Empreses guardonades
 
  • Serafí (Terrassa): reconeixement al compromís amb l’eficiència energètica i la sostenibilitat; patrocinat pel Port de Barcelona. El jurat ha valorat, principalment, que el 33% del consum elèctric actual de l’empresa prové de la planta d’Energia Solar Fotovoltaica ubicada a les seves instal·lacions de Terrassa i l’estalvi en emissions de CO2 de 53.000 Kg (equivalent a 3.775 arbres), l’estalvi energètic 161.459 kW i l’estalvi econòmic assolit de 19.200 €/any.
  • Calbet (Viladecans): Reconeixement a la transformació digital del comerç; patrocinat per Helvetia Seguros. En aquest cas el jurat ha valorat l’esforç desenvolupat per l’empresa en la generació de contingut digital, l’ús de sistemes basats en intel·ligència artificial orientats a informar i assessorar al públic en un moment on el comerç es va veure obligat a tancar les botigues físiques, així com la implementació de nous processos i desenvolupament de sistemes de monitorització a temps real i des de qualsevol dispositiu, incloent el seguiment dels RAEE (600 tones retirades i reciclades l’any 2020).
  • IMC Toys (Terrassa): reconeixement a la transformació digital a la indústria; patrocinat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona. El jurat ha posat en valor el projecte de showroom virtual implementat per l’empresa durant el 2020 i 2021 per mantenir la relació i comunicació tant amb clients directes (B2B), com en relació amb el consumidor final (B2C) en un any l’impacte de la Covid-19 va obligar a cancel·lar tots els marcs de demostració de productes a nivell nacional i internacional.
  • Nixi for children (Barcelona): Millor jove iniciativa empresarial; promogut pel Cercle Cecot de Joves Empresaris en col·laboració amb la BANC. El jurat ha tingut en compte el recorregut realitzat per l’equip impulsor del projecte, el propòsit de la iniciativa empresarial, així com la contractació de personal i els resultats assolits en els primers mesos d’activitat. 
  • Robingood (Barcelona): 6è Reconeixement CaixaBank a la PIME responsable. El jurat ha valorat el projecte desenvolupat per l’equip destinat a conscienciar als consumidors pel consum de producció local, de productes desenvolupats per persones en risc d’exclusió social, de productes d’envasos sense plàstics i de  productes artesanals.
Premi personalitat 2021
Aquest 2021 les personalitats reconegudes han estat el president i fundador del Grup Lavinia,Antoni Esteve, i la vicepresidenta i també fundadora, Victòria Piany. Lavinia és un grup de comunicació, continguts i tecnologia que fa 27 anys que crea, produeix i
difon continguts digitals i audiovisuals. En el seu discurs, Esteve ha expressat que "la compensació pel treball és imprescindible". 

Les personalitats que han rebut el Reconeixement Cecot en les edicions anteriors son les següents: 

- 2020: Enric Mangas, president de la Unió – Associació d’Entitats Sanitàries i Socials (únic reconeixement atorgat el 2020). 
- 2019: Jaume Alsina Calvet, president i fundador grup bonÀrea agrupa.
- 2018: Miquel Martí, empresari i fundador del Grup Moventia.
- 2017: Joana i Immaculada Amat, empresàries i co-directores d’Amat Immobiliaris.
- 2016: Joan Uriach i Marsal, empresari i president de la Fundació Uriach 1838.
- 2015: Álex Cruz, president i conseller delegat de Vueling.
- 2014: Víctor Grifols, president de Grifols, SA.
- 2013: Enric Crous, director general del Grup Damm.
- 2012: Josep Maria Serra Farré, president del Grup Catalana Occident.
- 2011: Mar Raventós, presidenta del Grup Codorníu.
- 2010: César Alierta, president de Grupo Telefónica.
- 2009: Salvador Alemany, president d’Abertis Infraestructuras i president del Cercle d’Economia.
- 2008: Andreu Mas-Colell, catedràtic d’Economia i President de la Barcelona Graduate School of Economics.
- 2007: Manuel Lao Hernández, president de Nortia Corporation.
- 2006: Antoni Brufau i Niubó, president executiu de Repsol YPF.
- 2005: Gabriel Ferraté i Pascual, rector de la Universitat Oberta de Catalunya.
- 2004: José Manuel Lara Bosch, president del Grupo Planeta.
- 2003: Joan A. Samaranch, president honorífic del COI.
- 2002: Manuel Castells, professor de la UOC.
- 2001: Xavier Sala i Martín, consultor del Fons Monetari Internacional.
- 2000: Pedro Solbes i Mira, comissari d’Assumptes Monetaris i Econòmics.
- 1999: Josep Vilarasau i Salat, president de la Caixa de Pensions “La Caixa”.
- 1998: Eneko Landaburu, director general de Política Regional i Cohesió de la Comissió Europea.
- 1997: Carles Ferrer i Salat, president i fundador de CEOE.
- 1996: Joaquim Muns, economista i advocat i col·laborador de la OCDE i del FMI.
- 1995: Ramon Guinjoan, empresari

Finalment, l'associació empresarial reconeguda, també fora de concurs ha estat Earlywarning Europe.