#NiUnaMés, Terrassa posa el focus en les violències digitals

La ciutat ha organitzat 41 activitats arreu de la ciutat per concienciar sobre les noves formes de violències

La regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, durant la presentació de la campanya pel 25-N.
La regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, durant la presentació de la campanya pel 25-N. | Aj. Terrassa
Redacció
05 de novembre del 2021
Actualitzat a les 19:24h
El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per l'erradicació de la violència contra les dones, una data assenyalada del calendari però que cal recordar dia a dia. Enguany l'Ajuntament de Terrassa, sota el lema, #NiUnaMés, vol posar el focus en les noves formes de violència, les digitals. 

És per això que durant el mes de novembre s'han organitzat 41 activitats per a tots els públics, de la mà de diverses entitats feministes. Des d'accions de sensibilitazió i prevenció de les violències masclies, passant per jornades de formació adreçades a professionals, com activitats de denúncia social. 

Tal com ha explicat la regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, la ciutat està compromesa en la "violència zero" i ha admès que "ens preocupa l'increment de les violències digitals". Per això es faran dos tallers, un dirigit a entitats feministes i un altre als joves. El cinefòrum, amb la pel·lícula Chez Jolie Coffieure o tallers de formació i sensibilitazació són algunes de les propostes que s'inclouen en el programa d'activitats. 

L'acte central serà el mateix dijous 25 de novembre amb concentracions als set districtes de la ciutat. Es farà un minut de silenci i després de la lectura del manifest, es farà una acció reivindicativa. També s'il·luminarà la façama de l'Ajuntament i el monument de la Dona Treballadora de lila. També la imatge de la campanya vol ser transversal tant pel que fa a l'edat, com l'origen i capacitats perquè les violències afecten a totes les dones, ha dit Marín. 

La violència masclista a Terrassa, en dades
Aquest 2021 a Terrassa hi ha hagut un feminicidi considerat violència de gènere; a Catalunya n'hi ha hagut 13 i a l'estat espanyol 69, la meitat dels quals han estat protagonitzats per la parella o exparella de la víctima. Si es miren els registres històrics, des de l'any 2003 -quan es van començar a recollir aquestes xifres- 1.117 dones han estat assassinades. 

Pel que fa al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Terrassa, en el que portem d'any s'han atès a 977 dones adultes i s'han detectat 495 casos de violència masclista, un 50% del totatl de casos. Una proporció semblant a la dels anys anteiors. La majoria de violència masclista s'exerceix en l'àmbit de la parella i representa un 87%. 

Dels 495 casos, a l'Ajuntament li consta que s'han interposat 202 denúncies, que no dones que han denunciat, perquè una mateixa dona podria denunciar en vàries ocasions al llarg de l'any. Per tipologies de violència, aquestes són les dades:

  • Violència psicològica: Continua sent el tipus de violència predominant (59,39% dels casos). Les denúncies que s’interposen davant els cossos policials o els jutjats acostumen a ser molt poques. En concret, un 26,95%. Les Ordres de Protecció que es concedeixen en aquest tipus de d’agressions també són poquea en relació al nombre de dones que les sol·liciten. Parlem d’un 52,17%, 5 punts per sobre de l’any anterior. En canvi, ha davallat el nombre de sistemes de teleassistència mòbil (TAM) concedits, ja que fins a l’octubre, només han estat un 14,49% dels sol·licitats, 2 punts per sota de l’any anterior.
  • Violència física: Percentualment, les agressions físiques representen un 30,63% dels casos de violència masclista atesos, però a diferència de la violència psicològica, es denuncien en major nombre. En concret, fins a l’octubre s’han denunciat el 66,66% dels casos. També s’acostumen a concedir més Ordres de Protecció (68,18%, 12 punts per sobre de l’any anterior) i més sistemes de teleassistència mòbil (29,54%).
  • Violència sexual: És percentualment minoritària, ja que representa únicament l’1,86% dels casos però, no obstant això, és un tipus de violència que es denuncia en major proporció (75%). Pel que fa a les Ordres de Protecció, s’han concedit el 50% de les sol·licitades, però cap dels sistemes de teleassistència mòbil.
  • Violència global: la més extrema, perquè s’hi concentren agressions
    físiques, sexuals i psicològiques) representa el 5,8%; tanmateix, només s’ha
    denunciat el 56% dels casos. De les Ordres de Protecció sol·licitades, s’han concedit el 78,57% i dels sistemes de teleassistència mòbil (TAM) sol·licitats, se n’ha concedit el 50%.
  • Violència vicària: Aquest tipus de violència ha estat incorporat recentment a l’article 4 de la llei 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Es considera violència vicària qualsevol tipus de violència exercida contra les filles i els fills amb la finalitat de causar un dany psicològic a la mare. Aquest és el primer any que s’ha recollit específicament aquest tipus de violència- fins ara s’incloïa dins l’apartat de “violència psicològica”- i s’han comptabilitzat 10 casos, un 2,32% del total. D’aquests 10 casos només s’ha denunciat 1 (10%) i no consta cap ordre de protecció ni servei de teleassistència mòbil concedit.

Programa d'activitats
Programa 25N by naciodigital on Scribd