​Junqueras: «La democràcia va néixer d’un pacte»

El president republicà ha estat aquesta tarda a Terrassa on ha presentat el seu llibre

Oriol Junqueras presenta el seu llibre a l'Arxiu Històric de Terrassa.
Oriol Junqueras presenta el seu llibre a l'Arxiu Històric de Terrassa. | Cedida / ERC
03 de novembre del 2021
Actualitzat a les 21:37h
“Les grans passions ben gestionades són grans benefactores. La democràcia va néixer d’un pacte”. Amb aquestes paraules ha conclòs Oriol Junqueras la presentació del seu llibre, Contra l’adversitat, a l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa. Una metàfora sobre la situació política actual i la taula de diàleg entre els governs català i espanyol, amb la qual el president republicà ha posat punt final a un col·loqui proper i molt personal de les anècdotes i vivències que apareixen al llibre que ha escrit durant els quatre anys a la presó. 

Acompanyat de la jurista terrassenca, Mercè Espasa, Juqueras ha explicat que la idea de fer-lo va sorgir de la necessitat que tenia de contestar les cartes de les persones joves que li arribaven a la presó. "Em semblava més urgent perquè la gent jove té menys eines per entendre la situació i tenia ganes de transmetre esperança, malgrat l'adversitat". Junqueras va rebre al voltant de 100.000 cartes en els quatre anys que va passar entre reixes i parla que la presó és una adversitat però també ho son situacions dures de la vida com malalties. "Sovint la vida és una batalla entre la por i l’esperança", ha reflexionat però "som i hem de ser capaços de lluitar i superar les adversitats". 

"Terrassa necessitava, com l’aire que respirava, un canvi en moltes coses, en bona part s’ha produït", ha manifestat Junqueras sobre l'actual govern de coalició de Tot per Terrassa i ERC, després de 40 anys de socialisme a la ciutat. I s'ha mostrat segur que de cara a les eleccions municipals del 2023 "la gent sabrà valorar la feina feta per ERC". 

El president d’ERC ha passat la tarda a la ciutat visitant comerços i emplaçaments identitaris com el Castell Cartoixa, el parc de Vallparadís, la Plaça Vella o la Plaça Nova. S'ha trobat amb amistats i antics coneguts i també ha fet una trobada amb la militància. Junqueras ha recordat que amb Terrassa hi té molta vinculació, "he tingut molta relació amb records fantàstics de la meva vida". Ha lamentat que els últims cinc anys "no m'hi han deixat venir" però té ganes de tornar-hi.