1 de 10
FISCALITAT

Terrassa insta a l'estat espanyol que faci una adequació legislativa urgent per les plusvàlues

La demanda consideren que ha de ser immediata per poder-se aplicar a les ordenances fiscals del 2022

Demanen que sigui urgent per fer front als comptes del 2022 | Roger Navarro
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 28 d'octubre de 2021 a les 18:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre les plusvàlues que cobren els ajuntaments ha caigut com un gerro d'aigua freda als ens locals. Molts d'ells, com el de Terrassa, ja tenien els comptes del 2022 presentats i aquest canvi normatiu faria perdre 12 milions d'euros de les arques municipals. És per això, que el govern local (Tot per Terrassa i ERC), insten a l'executiu espanyol que faci una adequació legislativa urgent sobre les plusvàlues. 


La demanda, alerten, hauria de ser amb vigència immediata i ha de possibilitar dotar de plena seguretat jurídica la liquidació de l’impost de les plusvàlues. A més a més, demanen que es crei un fons extraordinari per a compensar la pèrdua d’ingressos, mentre no entri en vigor el nou mètode. 

El Govern municipal també creu necessària la creació d’un fons permanent de compensació en favor dels ajuntaments per la reducció d’ingressos que generi el nou mètode de determinació de la base imposable, en compliment del principi de suficiència financera.


La sentència del Tribunal Constitucional s'argumenta pel fet que s’empra un mètode objectiu de determinació de la base imposable que pressuposa que sempre es produeix un increment de valor dels terrenys només pel simple pas dels anys, sense considerar si realment s’ha produït aquest increment ni la quantia real d’aquest. Per tant, el que es posa en qüestió no és l’impost com a tal sinó el mètode de càlcul emprat per a determinar la base imposable.

Segons el tienent d’alcalde de Serveis General i Govern Obert, Isaac Albert, "la 

responsabilitat d’haver arribat a aquesta situació és única i exclusivament del govern de l’Estat". I ha alertat que "la pèrdua de la plusvàlua desmuntaria totes les previsions pressupostàries i obligaria a emprendre retallades". 

En la mateixa línia s'ha expressat la tinenta d'alcalde, Lluïsa Melgares, qui considera que "és particularment greu si considerem que l’actual situació es genera a causa de la inacció de l'Estat". El Govern Municipal farà arribar aquestes propostes a la Federació de Municipis de Catalunya, a l'Associació Catalana de Municipis, al govern de la Generalitat de Catalunya i al govern de l'Estat. 
Participació