tots sants

S'amplien serveis i es reforça la neteja al cementiri de Terrassa per Tots Sants

L'Ajuntament demana planificar i esglaonar l'assistència al Complex Funerari per evitar aglomeracions

per A.M, Terrassa, Catalunya | 27 d'octubre de 2021 a les 18:33 |
Visita dels portaveus de l'Ajuntament al cementiri municipal. | Rafel Casanova BCF
Dilluns vinent és Tots Sants i com marca la tradició seran molts els terrassencs que aniran al cementiri a portar flors o a decorar i netejar els nínxols dels parents i familiars. I també com ja és habitual, l'Ajuntament amplia els serveis i en reforça d'altres per garantir el bon funcionament de les instal·lacions del Complex Funerari Municipal. 

Amb la voluntat de prestar tots els serveis amb les garanties de seguretat sanitària necessària per prevenir la Covid-19, s’intensifiquen les mesures de neteja i desinfecció de les instal·lacions. Des de l'Ajuntament també es demana a la ciutadania que programi les visites al cementiri de manera esglaonada per prevenir aglomeracions el cap de setmana previ a Tots Sants i el dia 1 de novembre.


En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde, Isaac Albert, ha volgut transmetre un missatge a la ciutadania perquè, malgrat s’estigui recuperant una certa seguretat davant la situació de pandèmia, "cal demanar a tothom que aprofiti aquests dies per programar i esglaonar les visites per prevenir aglomeracions el cap de setmana i Tot Sants". 

A més a més, la programació d’aquest any, inclou una exposició, una visita guiada i els tradicionals actes d’homenatge del dia 1 de novembre. L’exposició Arquitectura funerària: art, vida i comiat es pot visitar a l’entrada del cementiri des de l’11 d’octubre i fins a l’1 de novembre. Funerària i el Museu de Terrassa posen en marxa, una vegada més, una proposta expositiva al voltant del patrimoni funerari de la ciutat. En aquest cas, la temàtica escollida és l’arquitectura. La mostra està composada d’11 plafons que fan un recorregut cronològic per exemples de diverses tipologies d’arquitectura funerària presents al cementiri.


D'altra banda, el dilluns 1 de novembre se celebraran dues cerimònies en record de les persones difuntes, a les 12.30 i les 16.30 hores. Durant el matí també s’habilitaran punts d’actuació musical en directe per acompanyar la visita.

Mesures especials de Tots Sants


- Amb l’objectiu de facilitar l’accés al recinte, el dia 1 de novembre s’ofereix un servei gratuït de recollida domiciliària (amb reserva prèvia, trucant al 937869400 o 900 268 268) per a persones amb mobilitat reduïda. Funerària habilita també un vehicle adaptat per al transport intern de persones amb dificultats de mobilitat durant els dies de més afluència de visitants, amb la voluntat de facilitar els desplaçaments dins del cementiri.

Autobús especial gratuït al cementiri el dia de Tots Sants: aquest servei es prestarà l’1 de novembre de 9 a 18 h. L’autobús farà el recorregut de l’L1 des de l’Estació del Nord fins al complex funerari.

Ampliació d’aparcament: Per facilitar l’estacionament dels vehicles privats, Funerària amplia la superfície d’aparcament habilitant-hi la zona est els dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre. Per tal de possibilitar l’entrada des de la zona ampliada, s’obrirà l’accés al cementiri de la zona est durant aquests dies. Durant el cap de setmana, també s’hi podrà accedir per la porta de la zona bosc. Com és habitual, l’1 de novembre també estarà operatiu l’accés del Camí dels Monjos.

Manteniment i millora del complex funerari


- Substitució del sistema de fred i calor de l’edifici del tanatori, amb la voluntat de millorar la confortabilitat de les famílies i optimitzar l’eficiència energètica de l’equipament.
- Habilitació d’un nou dispositiu d’electròlisi salina per millorar la salubritat i higiene de l’aigua de l’estany del crematori.
- Adquisició d’un nou vehicle amb plataforma elevadora de fèretres per al cementiri.
- Finalització del projecte de rehabilitació dels blocs de nínxols del cementiri. La iniciativa es va engegar l'any 2016 amb l'objectiu de millorar l’estat de les façanes i teulades de les sepultures. 
- Incorporació de 12 noves escales metàl·liques amb plataforma i rodes per garantir la seguretat en l’accés als nínxols més elevats.
- Habilitació de plataformes de servei (voreres) amb una amplada suficient per permetre-hi la circulació i la col·locació de les noves escales. 
- Ampliació de l’espai memorial del Jardí del Repòs.
- Inici de les obres d’execució de la nova ossera, que s’ha previst que comencin abans del final del 2021. Durant l’any s’han fet els tràmits administratius per poder tirar endavant el projecte, la finalització del qual està programada per a abans de l’estiu del 2022.

 

Participació