1 de 10
FISCALITAT

Preocupació a Terrassa per la pèrdua de 12 milions d'euros de les plusvàlues

La decisió del TC arriba en un moment quan els ajuntaments estan enllestint els comptes del 2022

L'Ajuntament de Terrassa ja havia presentat els comptes pel 2022. | Gala Espín
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 27 d'octubre de 2021 a les 13:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Preocupació. Aquest és l'estat d'ànim que hi ha a l'Ajuntament de Terrassa després de conèixer la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre les plusvàlues que cobren els ajuntaments. A Terrassa aquesta xifra prevista pel 2022 és de 12 milions d'euros, prop d'un 8% del pressupost ordinari de la ciutat. 


El primer tinent d'alcalde i responsable d'Hisenda, Isaac Albert, ha expressat, en declaracions a LaTorre, que la notícia "té un important impacte en el món municipal i més ara, que tots estem fent els pressupostos per l'any vinent" perquè acaba modificant tots els comptes. 

L'impost de les plusvàlues és aquell que es cobra als venedors d'un habitatge després que es completi l'operació. Ara, però, el TC considera que el seu càlcul és erroni. La decisió del Constitucional no té caràcter retroactiu i només afecta, per tant, a les operacions que es tanquin després de l'aprovació de la sentència.


Albert ha recordat que és un impost molt estable, a Terrassa aquest any 2021 van ser 11,8 milions d'euros i que s'utilitza per polítiques de govern. A Terrassa, ha alertat que si no es troba una solució "tindrà un impacte molt clar" en el capítol de polítiques de manteniment, neteja, mobilitat o serveis socials. 

A l'espera d'una compensació


Davant la situació d'incertesa, el món local espera que es pugui trobar alguna solució a curt termini per poder quadrar els comptes i comptar amb aquests milions d'euros, que en molts casos ja estan pressupostats. "Estem davant d’aquesta incertesa perquè té una gran afectació en les finances locals de tots els ajuntaments". 

De fet, Albert ha recordat que l'any 2017 ja s'havia posat el debat del sistema de càlcul sobre la taula, "no s'ha fet res i ara ens ha esclatat", ha criticat. Per això demana que s'intenti legislar com abans millor una nova fórmula de càlcul. Una proposta que fa el responsable egarenc és fer-ho a través de la Llei d'acompanyament dels pressupostos. "No és l'òptim però es podria fer servir". 


Estava previst que el pròxim dimecres 3 de novembre, en un ple extraordinari, s'elevessin les propostes d'ordenances i pressupostos per la seva aprovació inicial. Però Albert ha demanat als portaveus dels partits, deixar sobre la taula els pressupostos i tirar endavant amb les ordenances, que tenen un calendari més ajustat. "Si cal, podem aprovar els pressupostos al desembre, tot i que tardarem més a disposar dels diners", ha conclòs. 

 

Participació