medi ambient

La transició energètica, a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible de Terrassa

L'objectiu és conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat d'un model energètic net i sostenible

per Carlos Paños, Terrassa, Catalunya | 26 d'octubre de 2021 a les 16:46 |
Plaques solars. | Adrià Costa
Des de dimarts 26 fins divendres 29 d'octubre tindrà lloc a Terrassa una nova celebració de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible. Aquest any l'edició -que portarà el lema Sobren Motius, Fem-ho- perseguirà l'objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre la importància que té la transició energètica en un context d'emergència climàtica i de crisi sanitària mundial com en el que ens trobem.

Per això, durant la setmana -promoguda per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) juntament amb la participació d'ajuntaments, entitats i empreses- s'evidenciarà que sense un model energètic net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic no hi ha futur. Acció que es demostrarà a través de la programació de la setmana, atès que tots els tallers en línia, les exposicions virtuals, els jocs educatius i les aplicacions interactives que es facin estaran relacionats amb l'eficiència energètica.


A més a més, s'inclouran dues activitats organitzades per l'Ajuntament, que es troben dins del certamen Terrassa Cooperativa, i que se celebraran al novembre. La primera -que està prevista pel dissabte dia 6, d'11 h a 13 h, a la Biblioteca BD4- consistirà en un taller pràctic sobre l'autoconsum fotovoltaic i les comunitats energètiques, en el que es trobarà inclòs una visita a la instal·lació fotovoltaica del centre cívic Maria Aurèlia Campany.


Aquest esdeveniment també tindrà correlació amb el pla de govern, Revolució Verda, en el qual es pretén instal·lar plaques fotovoltaiques als edificis municipals per reduir les emissions de CO₂ i produir prop d'1 milió de kilowatts-hora anuals. Carles Caballero, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, ho justifica explicant que a Terrassa s'impulsa aquesta transició perquè es considera que "l'Ajuntament la pot liderar a partir de reforçar el paper com a productor d'energies renovables, tenint capacitat d'intervenció en el mercat i participant en la distribució i comercialització d'energia verda».

La segona activitat -que se celebrarà el dimarts 9 de novembre, de 18 h a 20 h, a la Masia Freixa- serà una jornada participativa titulada "Avancem cap a la transició energètica amb les comunitats energètiques".

 

Participació