1 de 10
memòria històrica

Crida als familiars dels terrassencs que van ser deportats als camps nazis

El Centre d'Estudis Històrics de Terrassa demana la seva col·laboració

Una de les llambordes «Stolperstein» de Sant Cugat. | Lali Puig
per A.M, Terrassa, Catalunya | 21 d'octubre de 2021 a les 18:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Centre d'Estudis Històrics de Terrassa (CEHT) fa una crida per localitzar els familiars o coneguts dels terrassencs que van ser deportats als camps de concentració nazi. Han fet públic el llistat amb els noms dels 70 veïns de la ciutat per tal de recopilar i identificar totes les persones dins del projecte de les Stolpersteine (les llambordes per ensopegar), unes peces elaborades per l’artista alemany Gunter Demnig que simbolitzen un homenatge a les persones deportades als camps de concentració nazi.

Les llambordes se situen, si és possible, davant del darrer domicili on la persona homenatjada va viure lliurement. Es tracta d’un memorial viu i dinàmic que pretén treure les víctimes de l’anonimat. És per això que les peces tenen una placa de llautó on hi ha gravat a mà el nom, l’any de naixement, de deportació i d’assassinat, si s’escau, de la persona en qüestió.


L’objectiu de l’artista és fer aturar els vianants i interpel·lar-los per tal de fer memòria sobre aquella persona en concret a qui es dedica la placa: Com es deia? Quan va néixer? Quan va morir? On vivia? On i quan fou deportada? Demnig va començar aquesta iniciativa l’any 1996 i, a dia d’avui, hi ha més de 75.000 Stolpersteine arreu del món. Catalunya acull el projecte des de 2017 i ja en té 184 repartides en 29 municipis.
 

Mapa interactiu


En paral·lel a aquest projecte, l’Ajuntament acaba de posar en marxa el mapa interactiu de la Memòria Democràtica de Terrassa, que es pot veure a la web de l'Ajuntament. Es tracta d’un nou mòdul de l’e-map municipal, que se superposa als ja existents, i que mostra els espais de la ciutat vinculats a fets rellevants des de la Segona República fins a la Transició Democràtica, així com la localització de plaques commemoratives o la futura ubicació de les Stolpersteine.


La informació s’organitza en capes independents (una per a cada període històric, una altra per a les plaques i una darrera per a les Stolpersteine) que es poden activar o desactivar per separat per facilitar la visualització. En clicar cada geolocalització apareix una fitxa amb informació relacionada.

 

Participació