El Centre de Biomassa del Vallès ha estalviat 5.000 tones de CO₂

La quantitat actual de biomassa forestal produïda equival a 24 Giga Wats d'energia tèrmica

Centre Logístic de Biomassa del Vallès
Centre Logístic de Biomassa del Vallès | Cedida
Y.C.
24 d'octubre del 2021
6.100 són les tones d'estella de fusta que, fins avui dia, ha subministrat el Centre Logístic de Biomassa del Vallès per a la producció de biomassa forestal. Aquest material, extret dels boscos de la comarca del Vallès Occidental, equival aproximadament al que serien 24 Giga Watsd'energia tèrmica per a equipaments; evitant així gran part de combustible fòssil i estalviant fins a 5.000 tones de CO₂ a l'atmosfera.

El Servei Comarcal de Biomassa Forestal, que ja funciona a més del 50% de capacitat, ha estat l'entitat que ha promogut un impacte positiu envers el canvi climàtic. Els usuaris que s'han adherit han estat els ajuntaments de Terrassa, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell. També, està en procés d'unir-se l'Ajuntament de Cerdanyola i hi ha d'altres empreses privades en el sector agrari que requereixen d'aquesta energia tèrmica.

El 70% de la fusta que ha entrat al Centre Logístic prové dels boscos de 12 municipis de la comarca: Terrassa, Matadepera, Viladecavalls, Ullastrell, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Castellar del Vallès, Sant Cugat, Rubí, Polinyà, Sentmenat i Sant Llorenç Savall. Cal esmentar que, des de l'inici de producció d'estella el 2019, s'ha mobilitzat una quantitat de tones que equivaldria a 340 hectàrees de bosc, fusta adquirida de la gestió forestal sostenible de finques forestals de propietat privada i de l'execució de franges de protecció d'incendis que porten a terme els ajuntaments.

En commemoració de la Setmana de l'Energia Sostenible a Europa (del 25 al 29 d'octubre), els consellers dels grups comarcals han visitat el centre per conèixer el funcionament i el projecte de futur que té. L'objectiu de la campanya europea és conscienciar la societat amb actuacions en relació amb l'eficiència energètica, energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica.

El Conseller de Territori, Carles Rodríguez, ha explicat que "els boscos i el sector forestal poden contribuir enormement a aportar solucions sostenibles als desafiaments actuals i futurs de la societat, com combatre el canvi climàtic, reduir la dependència dels combustibles fòssils, promoure la bioeconomia circular i protegir la biodiversitat i els recursos naturals".

El Consell Comarcal també treballa junt amb el Clúster de Bioenergia de Catalunya en les inversions a projectes industrials per acompanyar aquesta transició energètica cap a la indústria. Es pretén fer aquest pas a través de la biomassa, energia renovable que suposa beneficis mediambientals i socioeconòmics per al territori.