Terrassa donarà eines per sensibilitzar sobre el final de la vida

El projecte ‘Terrassa, ciutat compassiva. Terrassa al teu costat’ consta de conferències, jornades i cinefòrums i s’iniciarà el 21 d’octubre

Familiars i pacients, acompanyats al final de la seva vida
Familiars i pacients, acompanyats al final de la seva vida | L.C.
Y.C.
18 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 15:38h
El programa Terrassa, ciutat compassiva. Terrassa al teu costat arriba el dijous 21 d'octubre com la iniciativa per l'acompanyament alfinal de la vida. Es tractaran temes com la mort, l'atenció dirigida a persones que es trobin en malalties en fase avançada, a les famílies, cuidadores i població en general. Es farà formació, voluntariats i es donaran eines de capacitació perquè tots els terrassencs puguin ajudar a aquelles persones que es troben en la fase final de la seva existència.

El projecte ha estat impulsat per l'Ajuntament de Terrassa juntament amb la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i la Fundació Oncolliga. A través de conferències, jornades cinefòrums volen conscienciar sobre el procés final de la vida i la mort.

El projecte s'iniciarà el 21 d'octubre amb la Inauguració a la sala d'actes d'El Vapor; diumenge 24, es portarà a terme un Concert de Corals a la Seu d'Ègara anomenat Immortalitat. El calendari prosegueix el 23 de novembre amb Com acompanyar en la mort i el dol, Conferència a càrrec de Núria Carsi a la seu d'Àltima a Terrassa.

També es farà un Taller participatiu el 16 de desembre a càrrec de Ca'n Eva a la seu d'Oncolliga a Terrassa amb el títol: És Nadal, i a casa hi ha una cadira buida. A més a més, les biblioteques municipals oferiran El buit, el Contacontes de l'Anna Llenas que està a càrrec de Rosa Boladeras, amb les dates encara per determinar.

Malalties cròniques a Terrassa
Aproximadament el 5% de la població terrassenca, que equival a 11.200 habitants, necessita una complexa atenció de gent cuidadora, altres 3.400 es troba en situació avançada d'una malaltia crònica on el pronòstic de vida que tenen és curt i unes 1.100, que tot i que no es troben en aquesta fase final de la vida, sí que tenen un risc social associat.

En un context d'envelliment de la població, on l'índex de generar una malaltia crònica és major, es busquen models d'atenció integrada entre el sistema social i sanitari i que, a més, incorporin a la Comunitat. És per aquest motiu que l'ajuntament i entitats insten a la participació ciutadana i a la formació de voluntariat.