Terrassa vol modernitzar els mercats municipals amb els Next Generation

La ciutat ha presentat quatre projectes de recondicionament per un import de gairebé 5 milions d'euros

Mercat de la Independència de Terrassa
Mercat de la Independència de Terrassa | Gala Espín
Y.C.
14 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 16:23h
Terrassa aspira a modernitzar els mercats municipals a través d'una convocatòria dels Next Generation. L'Ajuntament ha presentat quatre projectes a l'anunciació d'enguany d'ajudes del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme del pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que es troba finançat pels fons europeus.

En total, la suma dels programes arriba a 4,7 milions d'euros en actuacions de millora en equipaments, instal·lacions, serveis de tecnologia i transformació digital per afavorir l'experiència de compravenda, l'eficiència energètica i el recondicionament de diverses àrees comercials al Mercat de la Independència i al Mercat de Sant Pere.

2 milions d'euros formen part del paquet de mesures que ha entrat en la convocatòria, per tal de complir amb el marc temporal establert i no alterar el funcionament dels mercats municipals. D'aquests, 800.000 euros es cofinançaran amb fons municipals mentre que l'altre 53,3% del projecte s'espera que arribi a través de la convocatòria del Ministeri. Els projectes presentats haurien d'haver finalitzat el 31 de desembre de 2022 si es reben els ajuts demanats.

Un dels programes és el recondicionament del Mercat de la Independència. Les obres que es pretenen realitzar són per afavorir el confort lumínic i tèrmic i disposen de tres lots d'actuació. El primer, que és el que s'ha presentat a la convocatòria d'enguany dels Next Generation suposa un cost d'1,5 milions d'euros, dintre dels quals hi ha capital per a una reparació de la coberta, estructura, lluerna lineal i sistema de sanejament. D'altra banda, també es vol inserir en la reparació de l'entorn del mercat i de les obertures i porticons de la façana. Aquests treballs estan pressupostats en 2,6 milions d'euros.

L'altre establiment municipal que s'ha presentat ha estat el Mercat de Sant Pere. La idea és una rehabilitació de la xarxa de sanejament, on s'inclouen actuacions al sistema estructural com pot ser la compartimentació dels interiors horitzontals, l'acondicionament d'instal·lacions i serveis i el sistema de recollida, canalització i evacuació de les aigües. El cost de tal projecte puja als 200.000 euros.

El govern local també preveu instal·lar punts d'entrega intel·ligents. Els 42.000 euros de la iniciativa aniran destinats a taquilles intel·ligents i refrigerades per facilitar la compra i recollida dels productes als clients del mercat a més d'un sistema online "Click&Collect".

L'últim projecte està basat en una transformació digital dels mercats municipals terrassencs, fet que suposa un cost de 300.000 euros. Aquest progrés es preveu mitjançant actuacions per la incorporació d'un sistema de tele-gestió i així millorar la prestació dels serveis amb el control que aporta la detecció avançada d'incidències, el control d'accessos i la instal·lació de wifi.

D'aquesta manera, als quasi cinc milions d'euros que costarien tots quatre projectes, s'hauria d'afegir dos lots d'actuació en el projecte del Mercat de la Independència que no provindrien dels fons Next Generation, fent doncs l'Ajuntament una aportació de 2 milions i 800.000 euros aproximadament.