Comença l'enderroc de Sala i Badrinas

Les obres d'urbanització de l'espai i la creació d'un nou carrer estaran enllestides a finals del 2022

Antiga fàbrica Sala i Badrinas abans de l'enderroc.
Antiga fàbrica Sala i Badrinas abans de l'enderroc. | Anna Mira
14 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 14:42h
La zona on es troba l'antiga fàbrica tèxtil Sala i Badrinas aviat experimentarà una espectacular transformació. Aquest dijous 14 d'octubre han començat les obres d'enderroc que en els pròxims mesos hauran de permetre crear diversos espais en aquesta zona del barri del segle XX de Terrassa. En els més de 30.000 metres quadrats d'entrada hi ha previst que s'ubiqui l'Institut Escola Sala i Badrinas, habitatge de protecció oficial, oficines, un nou carrer, una plaça i també usos comercials o residencials de promotors privats. 

La pastilla, delimitada pels carrers Prim, Baldrich i carretera de Rubí, inclourà un nou carrer que l'atravesserà pel mig i que connectarà el carrer d'Escudé amb Sant Sebastià. La Junta de Compensació del sector, d’iniciativa privada, és l’encarregada de realitzar la transformació d’aquest àmbit. La primera fase, que comença avui, és l'enderroc de tots els edificis que no es mantindran. Una fase que durarà tres mesos aproximadament. Tot seguit es farà la urbanització de la zona i la posada en marxa del nou vial. Unes obres que tenen un cost de 4,9 milions d'euros i que l'Ajuntament preveu tenir enllestides a finals del 2022 o principis del 2023. 

​En aquest sentit, tant la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, com el regidor d'Arquitectura i Urbanisme, Carles Caballero, han expressat que "avui és un dia de satisfacció; un dia important per Terrassa". Melgares ha insistit amb la idea que amb aquest projecte "Terrassa creix per dins i no a l'entorn natural". I ha explicat que els terrassencs podran gaudir d'un espai que molts actualment desconeixen. 

En una visita d'obres per l'espai, els arquitectes encarregats del projecte d'enderroc han explicat què s'ubicarà en cada zona. D'una banda hi haurà iniciatives privades en edificis industrials que es mantindran i remodelaran. També hi ha una zona reservada per habitatge de protecció oficial i d'equipaments municipals d'usos terciaris que podrien acollir oficines d'atenció a la ciutadania; tot això encara sense data d'execució. Caballero ha posat èmfasi en el Pla de Mandat aprovat pel govern local que posava el focus en tres espais industrials que transformarien la ciutat: Sala i Badrinas, el Vapor Cortès i l'AEG. 

Finalment hi ha un espai reservat on s'ubicarà l'Institut Escola Sala i Badrinas, que des de la seva posada en marxa es troba en barracons al Parc de Vallparadís. Aquesta mateixa tarda, la regidora d'Educació, Teresa Ciurana, es reuneix amb el Conseller del Departament, Josep Gonzàlez-Cambray, per desencallar la situació i posar un calendari ferm a la construcció del centre educatiu. 

Sala i Badrinas, en context
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Terrassa (POUM) contempla diversos sectors en sòl urbà no consolidat, entre ells el Pla de Millora Urbana de Transformació de la Fàbrica Sala Badrinas (PM-BAL163) que comprèn els terrenys delimitats al nord pel carrer Prim, a l’est per la carretera de Rubí, al sud pel carrer Lepant i a l’oest pel carrer Baldrich.

El 8 d’octubre de 2010, la Junta de Govern Local de l’Ajuntament va aprovar definitivament el Projecte d’urbanització del Pla de Millora Urbana de Transformació del sector de la Fàbrica Sala Badrinas (PM-BAL163) promogut per la Junta de Compensació.

El projecte d’urbanització va ser redactat per BAMMP Arquitectes o Associats, SLP; amb un pressupost de contractació de 7.625.722,87 euros (IVA inclòs). Les obres d’urbanització de l’àmbit no es van arribar a executar. Posteriorment, la Junta de Compensació va voler desenvolupar aquest àmbit, però, després del temps transcorregut des de l’anterior projecte d’urbanització, va ser necessari actualitzar el Projecte d’urbanització del Pla de Millora Urbana de Transformació de la Fàbrica Sala i Badrinas per poder així iniciar les obres d’enderroc, urbanització i edificació contingudes al sector.