Terrassa canvia les tapes dels contenidors d'orgànica per millorar la recollida selectiva

L'any 2020 només es va recollir una tercera part de la matèria orgànica prevista

L'objectiu és millorar la recollida selectiva de restes orgàniques
L'objectiu és millorar la recollida selectiva de restes orgàniques | Aj. Terrassa
13 d'octubre del 2021
A Terrassa la recollida selectiva pel que fa a la matèria orgànica encara està lluny dels objectius marcats per la Unió Europea i el Pla de Prevenció i gestió de residus local. Durant l'any 2020 es va recollir el 10% de residus orgànics a la ciutat (8.500 tones), mentre que s'havia marcat arribar al 38%. És per això, i perquè l'Ajuntament ha detectat que en el contenidor marró s'hi llencen molts objectes no orgànics, que s'ha decidit canviar les tapes de 90 contenidors de la ciutat. 

De fet, segons un estudi encarregat pel consistori, aquestes restes impròpies s’han anat incrementat fins al 17%, quan no haurien de superar el 10% i això indica que la qualitat del que es recicla no és l’adequada. 

Així doncs, les pròximes setmanes, els ciutadans veuran com el forat per llençar aquest tipus de residus serà molt més petit de manera que no s'hi podran incloure altres productes que no siguin degradables. Des de l'Ajuntament es recorda que les bosses domèstiques per a aquesta fracció habitualment tenen una capacitat de menys de 30 litres i són petites, perquè estan pensades per llençar-les amb més freqüència. La boca de les noves tapes s’adapta a aquesta mida de bossa de manera que fàcilment es podrà dipositar al contenidor marró però alhora dificultarà dipositar residus impropis. 

Aquest canvi anirà acompanyat d’una campanya divulgativa a peu de carrer i per xarxes socials per tal d’informar la ciutadania de la importància de separar en origen aquesta fracció. Actualment la separació en origen dels residus que generen els terrassencs és del 35% mentre que l¡any 2035 hauria de ser del 65%. 

Això és el que pots llençar al contenidor marró
Restes de menjar i de la seva preparació: peles i triadures de fruita i verdura, ossos i restes de carn, espines i restes de peix, closques de marisc i mol·luscs, closques d’ou i pellofes i closques de fruits secs, restes de menjar i menjar en mal estat, restes de pa, marro de cafè i restes d’infusions, paper de cuina brut, tovallons de paper bruts, mocadors de paper. 

Restes vegetals de petites dimensions: rams de flors pansits, flors i fulles seques, males herbes, gespa, petites branques d’esporga, fullaraca. 

Materials compostables: bosses compostables, altres materials compostables

Altres materials: taps de suro, serradures, virostes i encenalls de fusta natural, excrements d’animals domèstics sense llits ni sorres absorbents, escuradents i palets de gelat, de menjar xinès o de fer pinxos, etc.