La nova Marató de Donants de Sang de Terrassa té per objectiu 200 donacions

El lema d'aquesta 15ª edició és 'Donar sang és una altra pel·lícula'

Presentació de la nova campanya per donar sang a Terrassa.
Presentació de la nova campanya per donar sang a Terrassa. | Carlos Paños
Carlos Paños
08 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 16:32h
De dimecres 13 fins divendres 15 d'octubre -de 9 a 20 h i a l'edifici de la MútuaTerrassa- se celebrarà a Terrassa la quinzena edició de la Marató de Donants de Sang amb una clara finalitat: aconseguir 200 donacions de sang, que permetran ajudar a uns 600 pacients i mantenir les existències a uns bons nivells. En altres ocasions eren 300, però que a causa de la pandèmia s'han vist reduïdes pels límits d'aforament i reserves web.

Atès que actualment a Catalunya només hi ha per set o vuit dies quan l'òptim seria tenir entre 10 i 12. A més, des del 2021 la demanda ha augmentat un 15%, especialment en el cas dels 0 negatius per ser el tipus de sang universal, a causa de la tornada a la normalitat que ha suposat que es reprenguin totes aquelles operacions de "no urgència" que, per la pandèmia, es van haver d'aturar.

Per això el Banc de Sang -juntament amb l'Ajuntament, MútuaTerrassa i l'Associació de donants de Sang del Vallès Occidental- sol·licita el compromís i la col·laboració dels egarencs, que durant aquest any ja han sigut 592 els nous donants, per solucionar la situació. Ja que una donació -que dura al voltant d'uns 20 minuts i que pot fer
qualsevol persona saludable que tingui més de divuit anys, pesi 50 quilos o més i no estigui
embarassada- pot arribar a salvar 3 vides. Pel fet que de cada bossa en surten tres
components: glòbuls vermells, plasma i plaquetes que, posteriorment, s'administren en
funció de les necessitats del pacient.

Terrassa -tal com s'ha anunciat a la sala de premsa de divendres 8 d'octubre de la regidora
de Salut, Mónica Polo, i la cap del centre i hematòloga Anny Jaramillo- és una ciutat que
respira cinema. Motiu pel qual s'ha decidit que el lema d'aquest any sigui Donar sang és
una altra pel·lícula
i és que en aquesta edició l'ambientació serà cinematogràfica.

Hi haurà crispetes, els donants caminaren per una catifa vermella -en honor al color de la sang- i és podran fer fotos amb cartells de frases mítiques de pel·lícules que podran penjar a xarxes socials amb el hashtag #MSangTerrassa. Això sí, una mica reformades com per exemple: Houston, tindríem un problema si avui no haguessis vingut.

Addicionalment, també s'han fet tres tràilers on es posen cara i ulls a històries entre donants i receptors. El primer titulat Germans és del març del 2020, quan encara hi havia confinament domiciliari, però el protagonista, David, conscienciat amb la problemàtica de la falta de sang acudeix a un centre i es troba amb el seu germà. Al que, fins aquell moment, només l'ha vist per videotrucada. Deixant la idea que la pandèmia els va separar i la donació els ha ajuntat durant una estona.

El segon de nom El cim més alt tracta del Marc que se'n va anar d'excursió amb uns amics
per la muntanya i va tenir un accident que quasi el mata. I en agraïment a tota aquella sang que li van administrar els metges durant les seves operacions i cures va decidir que vol donar sang, tanta com a ell va necessitar.

L'últim es titula 29 d'octubre de 2019 i ha emocionat durant la presentació a l'Anny Jaramillo, cap del centre i hematòloga, perquè explica la història de la Mireia. Una dona que, quan va fer per primer cop una donació de medul·la ossea, es va tatuar la data i ara cada octubre dona sang per recordar aquell moment.