Prometeo, Viralgen, la Fundació Fair Saturday i Borja Corcóstegui, Premis Muncunill a la Innovació

L'enginyera, Laura Tremosa, ha rebut el reconeixement a la Innovació Honorífic

Aquests han estat els guanyadors dels Premis Muncunill a la Innovació 2021.
Aquests han estat els guanyadors dels Premis Muncunill a la Innovació 2021. | Rafel Casanova BCF
07 d'octubre del 2021
Actualitzat el 08 d'octubre a les 10:47h
Un any més la innovació ha brillat damunt de l'escenari del Teatre Principal de Terrassa, durant l'entrega de la cinquena edició dels Premis Muncunill a la Innovació 2021. Talent i reconeixement a la perceverança i l'esforç que l'Ajuntament de la ciutat vol donar a la innovació des de totes les seves vessants i a totes les persones, entitats, empreses o projectes que aposten per la innovació com a model integral.

El premi a la Innovació d'àmbit local ha sigut per Prometeo, un dispositiu ideat per el bomber terrassenc Joan Herrera, de la grandària d'un telèfon, que es col·loca al braç i avisa als bombers en una situació de perill perquè puguin retirar-se a temps. També els informa de quan tornen a estar en una situació idònia de salut per poder tornar a treballar. L'aparell incorpora sensors que identifiquen l'agent extern a evitar, per exemple, una zona de risc, i avisa al bomber amb senyals senzilles: vermell, groc i verd. El color vermell seria una senyal d'alerta que avisaria al bomber que ha de sortir immediatament de la zona. El projecte ha guanyat un premi internacional de la multinacional IBM a Nova York, passant per davant de 5.000 projectes que aspiraven al premi de 165 països.

L'empresa Viralgen, una biotecnològica situada al Parc Científic i Tecnològic de Guipúscoa ha rebut el Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d’àmbit estatal. Desenvolupa i fabrica vectors adenoassociats (AAV) per a assajos clínics i per a la producció a gran escala de nous tractaments mèdics per al creixent mercat de les teràpies gèniques. En només tres anys, s'ha convertit en un referent mundial pels seus innovadors avenços i la seva excepcional capacitat de producció. Així, contribueix d'una manera determinant a un canvi històric per a la medicina i la humanitat. Persones amb malalties genètiques que fins ara no tenien cura, per primer cop, es poden curar.

En la categoria de la Innovació Cultural d’àmbit estatal, el Premi Muncunill ha estat per la Fundació Fair Saturday, una de les organitzacions de nova creació més destacades en l'àmbit de la cultura i la innovació social. En pocs anys ha creat i desenvolupat diversos nous conceptes i projectes singulars a través de la cultura, amb impacte social i creixent presència global fins a esdevenir una organització referent a nivell internacional.

El Premi Muncunill a la Innovació Social d’àmbit estatal ha estat per a Borja Corcóstegui, cofundador i director mèdic i científic de l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) i del Consell Científic de l'European School of Advanced Studies in Ophtalmology, Vicepresident de la Fundació "Ulls de l'Món" i President de la Fundació IMO. És pioner en la introducció i desenvolupament de la vitrectomia a Europa. Lidera el rànquing dels especialistes en oftalmologia amb millor reputació d'Espanya, segons el primer Monitor de Reputació Sanitària (MRS), i ha iniciat projectes de futur com el xip de la retina la investigació de la retinosi pigmentària.

Finalment, el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic, ha estat per a Laura Tremosa, segona dona catalana en obtenir el títol d’Enginyera Industrial, pionera al nostre país en el camp de les ciències dures, entusiasta del desenvolupament tecnològic i impulsora del feminisme. Ha publicat els llibres La Mujer ante el desafío tecnológico (1986) i La
robótica en la industria catalana
(1989). El 1976 va ser una de les organitzadores de les primeres “Jornades Catalanes de la Dona”, punt d’inflexió del feminisme a Catalunya.

La tinenta d’alcalde de Promoció econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marín, delegada per l’alcalde, ha estat l’encarregada de lliurar el premis, juntament amb el regidor d’Economia Social i Innovació, Pep Forn. 

Durant l'acte, els assistents han gaudit de la conferència El llegat Montessori a Terrassa: Innovació i diversitat, a càrrec de Núria Salán, professora i sotsdirectora de l’ESEIAAT i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. Ha finalitzat amb la representació d’un
fragment de l’espectacle Fenomen a càrrec de Quim Girón, artista i creador de circ
contemporani i Moon Ribas, coreògrafa cíborg.