Terrassa redueix el 80% del consum elèctric amb la instal·lació de LED

És a dir, el projecte Terrassa Energia Intel·ligent ha comportat la reducció de prop de 2.000 tones d’emissions de CO2 anuals a la ciutat

Substitució de l'enllumenat públic a Terrassa.
Substitució de l'enllumenat públic a Terrassa. | Aj. Terrassa
A.M
05 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 10:42h
Terrassa ha fet el canvi a la tecnologia LED de les seves llums i fanals. Un canvi que ha suposat a l'Ajuntament reduir el 80% del consum elèctric i fins a 2.000 tones d'emissions de CO2 a l'atmosfera. Així, el projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI) ha aconseguit estalviar 12.499.682 kWh anuals, passant dels 15.663.723 kWh als 3.164.041 kWh. Des de l'Ajuntament expliquen que abans de l’inici dels treballs, la pràctica totalitat de les llumeneres de la ciutat eren de diferents tecnologies energèticament desfasades, com el vapor de mercuri -actualment prohibida-, el vapor de sodi, l’halogenur metàl·lic i d’altres.

L'objectiu del TEI era canviar un total de 28.906 llumeneres que ha permès reduir 54 quadres i se n'han eliminat dos de manera que ara a la ciutat n'hi ha 356. En aquest sentit, la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, destaca que "hem executat el TEI tal i com estava previst i amb bons resultats i s'ha aconseguit el posicionament de la ciutat com a capdavantera en l’ús de tecnologies de ciutat intel·ligent en l’àmbit de l’energia".

Les plaques fotovoltaiques podran estalviar 135 tones de CO2 
El TEI també contempla la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals per fomentar l'autoconsum sostenible de l'energia. En total, s’han instal·lat plaques fotovoltaiques a 12 edificis públics: Ajuntament (Raval de Montserrat), Escola Ponent, CEIP Isaac Peral, Escola Ramón y Cajal, Escola Vallés, Teatre Alegria, Funerària, Biblioteca D4, Centre Cívic Montserrat Torre-Sana Vilardell, Escola Bisbat d'Ègara (Primària), Escola de música, i Escola Font de l’Alba. 

L’objectiu del govern és arribar a una producció anual de 905.548, 98 kWh i, per tant, a una reducció de 135,83 T de CO2. Aquest últim any, però, degut a la posada en marxa de les noves instal·lacions, s'ha arribat a una producció de 795.600,08 kWh, dels quals s'han autoconsumit 363.177 kWh.

A més a més, recentment s'ha posat en marxa l’aplicació mòbil Cuidem Terrassa per comunicar les alertes d'enllumenat. D’aquesta manera es guanya immediatesa, ja que la demanda arriba directament al servei. Des del dia 1 de juliol -quan va entrar en funcionament aquesta nova tipologia d’incidència a la app- fins a mitjans de setembre, s’han registrat un total de 157 incidències d’enllumenat, el que suposa un 27% del total. L’objectiu és que d’aquí a un any, el 50% de les alertes de llum ja entrin pel Cuidem.

Connectivitat municipal
Finalment, un altres dels objectius del TEI és la creació d’una infraestructura soterrada de telecomunicacions que asseguri que cap punt del casc urbà de Terrassa es trobi a una distància superior als 300 metres de la xarxa de banda ampla municipal. El que s'ha fet és la connexió amb fibra òptica de 40 quadres d’enllumenat públic a la xarxa de banda ampla municipal.

Amb això s'aconsegueix reduir potencialment els costos de connexió a la xarxa de banda ampla, assegurar el desplegament de xarxes de telecomunicacions sense fil com el Wi-fi ciutadà o facilitar la connectivitat d’infraestructures i sistemes urbans que necessitin
grans amples de banda per al seu funcionament. En relació a tot això, la regidora de Tecnologia i Sistemes d’Informació, Ona Martínez, assegura que “el projecte Terrassa Energia Intel·ligent és el paradigma de com la tecnologia pot millorar la vida de la ciutadania i contribuint a assolir grans objectius globals, com és la lluita contra la crisi climàtica”.