Terrassa incrementa el pressupost del 2022 fins als 214 milions d'euros

El govern fa una proposta d'ordenances i pressupost que qualifica d'"ambiciosa però realista"

01 d'octubre del 2021
Actualitzat el 05 d'octubre a les 19:06h
Isaac Albert i Lluïsa Melgares, durant la presentació de les ordenances fiscals i el pressupost pel 2022.
Isaac Albert i Lluïsa Melgares, durant la presentació de les ordenances fiscals i el pressupost pel 2022. | Aj. Terrassa
Format per Tot per Terrassa i ERC, l’equip de govern local ha presentat aquest divendres al matí la proposta d’ordenances fiscals i pressupostos pel 2022. En roda de premsa, la portaveu del govern i tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i el primer tinent d’alcalde de Serveis Generals, Isaac Albert, han explicat que és “pressupost ambiciós i realista que manté un fil conductor, la transformació de l’administració i de la ciutat”.  Ara toca "redistribuir recursos, marcar prioritats i consolidar els projectes que tenen a veure amb el model de ciutat alhora que cal donar respostes a les necessitats de la ciutadania", ha expressat Melgares. 

L’objectiu del govern local doncs és seguir donant respostes a les necessitats de la ciutat però amb la mirada llarga de transformació de la ciutat. És un pressupost que passa dels 205,7 milions l'any 2021 als 214,3 milions d’euros per aquest 2022. Un increment que bàsicament prové de la participació dels impostos de l’estat que permet fer un "salt qualitatiu", ha expressat Albert. No obstant això, el tinent d'alcalde ha volgut ser prudent amb els números, que no estan tancats perquè "no hi ha una confirmació del ministeri via decret". Com a prioritats el governs es marca l'educació, la millora espai públic, la neteja i recollida de residus, la seguretat i el transport públic.

Impostos congelats
El govern municipal, a l'espera de compartir els números amb l'oposició i la ciutat té la voluntat de mantenir la mateixa pressió fiscal que l'any 2021. Per tant, els impostos i les taxes quedarien congelades i la ciutadania no haurà de pagar més a l'Ajuntament. Segons els números actuals, el 61,44% dels ingressos de l'Ajuntament provenen d'impostos municipals -principalment l'IBI (59 milions d'euros), o les taxes i preus públics (35 milions euros); mentre que el 38,56% és de la participació de tribus de l'estat espanyol (82 milions euros). De fet, Melgares i Albert han explicat que els ciutadans a banda dels impostos municipals també en paguen a la Generalitat i a l'estat espanyol i "cal tenir en compte tota la realitat". Pasa el mateix amb l'Índex de Preus al Consum (IPC) que l'any 2021 va ser negatiu (-0,5%) i a finals de setembre és del 4%. Un increment que encarirà també la vida de la població. 

Pel que fa a la taxa de residus, una de les més polèmiques, el govern ha recordat que "no cobreix el cost del servei". Actualment el cost del servei és d'uns 21 milions d'euros i amb la taxa es cobreixen 13,5 milions. Això vol dir que els set milions restants es paguen des de l'Ajuntament però Melgares ha avaçat que s'està estudiant la manera de millorar la recollida selectiva per abaratir els costos del servei. 

L’any 2021 "ha estat un any difícil però les dades econòmiques estan funcionant bé tot i que hi ha certa incertesa", ha detallat Albert qui ha afegit que "alguns sectors econòmics estan responent més bé del que pensàvem". 

Inversions marcades pels Next Generation
Pel que fa a les inversions, més enllà d'algunes línies estratègiques, no ha volgut anar més enllà en detallar-les. Tot i això hi ha previst arribar als 18 milions d'euros i mantenir un marge d'endeutament elevat. Albert ha recordat que "és imprescindible endeutar-se amb allò que hi ha capacitat d'executar". Si l'any passat l'endeutament va ser d'uns 11 milions d'euros enguany la xifra podria ser similar. "Cal ser realistes". 

És per això que ha insistit que les inversions van enfocades a projectes que el govern pot tirar endavant en els pròxims mesos. Algunes són la reforma de l'Estadi Olímpic pel mundial d'hoquei femení del 2022, el projecte de l'escola Sala i Badrinas i l'entorn del barri del Segle XX, el Parc de la República o el cobriment de la pista de Can Jofresa, entre d'altres. 

La proposta del govern no contempla destinar recursos extres a la Covid-19 tot i que moltes inversions estan enfocades a la reactivació econòmica després de la pandèmia. No obstant això, han assegurat que "si torna a haver-hi un impacte, estem preparats per donar resposta en tots els àmbits". Pel què fa al superàvit, encara no està definit tot i que han recordat que es mantenen les regles fiscals per fer ús de tots els recursos que es generen al Consistori. 

Una font d'ingressos per a inversions que se sumaria als 18 milions d'euros són les propostes de l'Ajuntament pels fons Next Generation. A hores d'ara el Consistori aspira a rebre 26,5 milions per executar entre els anys 2022 i 2023 en el projecte delVapor.0 (6,8 milions), en la millora dels mercats municipals (2 milions), en l'establiment de la zona de baixes emissions (13,5 milions) i en el sistema de transport públic (4 milions). També hi ha previst presentar el projecte per la transformació digital de les adminsitracions locals. "Els Next Generation és una oportunitat que no podem deixar perdre", ha insistit Melgares i ha recordat que si els concedeixen els projectes l'impacte més gran es veurà reflexat en les inversions del 2023, ja que durant el 2022 en molts casos es destinarien a la redacció dels projectes.  

Tot seguit la proposta de l’equip de govern es traslladarà als partits polítics i per parlar i negociar per tal de debatre i elaborar “de forma més participada i oberta” el pressupost de l’Ajuntament, ha definit Albert. També s’ha començat a parlar amb agents socials i econòmics de la ciutat per buscar el màxim de consens. Es farà l’audiència pública el pròxim divendres 8 d’octubre per tal d’obrir un debat conjunt en el territori. El ple extraordinari d’ordenances fiscals i de pressupostos està previst pel 3 de novembre per tal que entrin en vigor l’1 de gener del 2022.