Terrassa busca projectes per millorar la vida als barris

Es poden presentar propostes de manera individual o col·lectiva fins al 7 de novembre

Els regidors Ona Martínez i Noel Duque durant la roda de premsa de presentació del programa participatiu als barris.
Els regidors Ona Martínez i Noel Duque durant la roda de premsa de presentació del programa participatiu als barris. | Aj. Terrassa
28 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:15h
Per una ciutat saludable. Aquest és l'eslògan del nou procés de participació ciutadana que posa en marxa l'Ajuntament de Terrassa. El govern fa una crida a la ciutadania perquè de manera individual o col·lectiva faci propostes de millora de la vida dels seus barris.

En una roda de premsa aquest dimarts al migdia, la regidora de Qualitat Democràtica, Ona Martínez, juntament amb el regidor d’Estructura Territorial, Districtes i Equipaments, Noel Duque, han explicat que no es tracta de proposar equipaments o mobiliari urbà si no tallers, activitats, formacions, accions de sensibilització, etc que es puguin dur a terme durant l'any vinent. 

"Es tracta d'un nou paradigma de participació a Terrassa. Es vol passar de la mirada individual a la col·lectiva", ha explicat Martínez, ja que els projectes presentats es perfilaran als Consells Municipals de Districte de manera conunta amb Ajuntament, ciutadania i entitats. En aquest sentit Duque ha volgut posar en valor precisament el teixit associaciu dels barris de la ciutat. "Les entitats són innovadores i si els donem eines poden arribar a llocs on l’administració no arriba". 

Una de les principals novetats d'aquest procés de participació, respecte dels pressupostos participatius, és el fet que no hi ha un pressupost determinat pels projectes si no que, una vegada escollits pel Consell de Districte i l'Ajuntament, cada àrea els incorporarà a la despesa corrent del pressupost per executar durant l'any 2022. Una manera de fer "més àgil" el procés per dur a terme les propostes, ha expressat Martínez. 

Tres eixos i cinc fases
La primera fase del projecte arrenca aquest divendres 1 d'octubre fins el dia 7 de novembre. En aquest període cada persona o entitat pot presentar fins a un màxim de cinc projectes a través de la pàgina web www.participa.terrassa.cat. Tots ells s'han d'incloure en algun dels tres eixos que s'han determinat: medi ambient i sostenibilitat, drets socials, igualtat i xarxa comunitària; i vida activa (activitat física, alimentació saludable, relacions socials, etc). 

Durant el mes de novembre es farà la segona fase on es validaran les propostes que compleixin els criteris establerts i es fran sessions de presentació als Consells de Districte. Aquests faran sessions de debat i construcció col·lectiva de propostes a
partir de les idees recollides, durant els mesos de gener i febrer. Serà en aquest tercera fase on cada Consell prioritzarà les accions a dur a terme i ho traslladarà al govern municipal. 

Al març, l'equip de govern valorarà i seleccionarà les propostes a dur a terme, que es faran públiques a l’abril. En aquest sentit, Martínez ha expressat que es garantirà un equilibri territorial per fer accions a tots els Districtes. Duque ha fet una crida a la participació i ha manifestat que "el repte mes gran és arribar individualment a la ciutadania que a vegades no se sent representada". Ha recordat que durant molts anys els Consells de Districte van ser espais informatius i que cal posar en valor la transformació per ser espais de participació i decisió.