«Les patrulles escolars donen seguretat i confiança en els accessos als centres educatius»

El Juan José González és l'agent de la URMEC de la Policia Municipal de Terrassa encarregat de formar i acompanyar els voluntaris de les patrulles escolars

Agent responsable de les patrulles escolars de Terrassa.
Agent responsable de les patrulles escolars de Terrassa. | Anna Mira
17 de setembre del 2021
Aquesta setmana ha començat el curs escolar 2021-2022 i milers d'infants i joves de Terrassa han tornat a les aules. Enguany, el curs comença a la ciutat amb una novetat important: s'ha posat en marxa la nova zona de vianants al Centre que té per objectiu reduir el nombre de vehicles i millorar la qualitat de l'aire de la tercera ciutat de Catalunya. En aquest context i amb la publicació de la nova ordenança de mobilitat -el passat mes de gener-, Terrassa comença el curs amb la voluntat de fer créixer les patrulles escolars, una figura de ciutadà voluntari per garantir més seguretat a les entrades i sortides de les escoles.

El Juan José González, agent de la Unitat de Relacions i Mediacions amb la Comunitat (URMEC) de la Policia Municipal de Terrassa. La URMEC és un equip de sis persones que fan xerrades a escoles i instituts i també són l'enllaç amb les associacions de veïns de cada districte i el Juan José González és l'encarregat d'acompanyar aquests ciutadans que volen implicar-se en el projecte. En una entrevista amb LaTorre explica què són les patrulles escolars i anima a pares i mares a formar-ne part.

- Com i quan neix la figura de patrulla escolar a Terrassa?

- Surt de la idea que cada vegada més les escoles ens demanen més seguretat en les entrades i sortides. Són moltes escoles i no s'arriba a cobrir-les totes. Aleshores es comencen a buscar algunes fórmules perquè famílies i infants puguin accedir als centres educatius amb la màxima seguretat possible. En alguns casos, per exemple, s'ha decidit tancar l'accés al carrer. La patrulla escolar es va posar en marxa a finals del curs passat, emparada amb l'última ordenança de mobilitat urbana de Terrassa. Són persones voluntàries que fan la tasca a les entrades i sortides, en punts molt concrets.

- Tenen constància de l'existència de patrulles escolars a altres ciutats?

- Sí a Badalona ho fan, però no és gaire conegut. De mica en mica ho hem d'introduir en la normalitat de les escoles perquè la gent ho conegui.

- Han d'estar relacionades amb la comunitat educativa?

- En principi està pensat perquè siguin persones de l'Associació de Mares i Pares (AMPA) perquè tenen una relació més directa amb l'escola i potser tenen una major implicació. Per formar part de les patrulles escolars cal ser major d'edat, formar part de la comunitat educativa, disposar de temps i tenir carnet de conduir perquè coneguin les normes de circulació. Igualment els fem una petita formació des de la Policia Municipal.

- Què se'ls ensenya?

- Si compleixen els requisits els donem una armilla reflectant per seguretat i una paleta amb un senyal d'STOP, tal com marca la normativa. Venen a la prefectura de la Policia Municipal i durant un quart o mitja horeta els donem consells bàsics. El que més ens importa és la seva seguretat i la dels infants perquè jo no puc donar seguretat si no estic segur. També els remarquem molt que només estan per garantir la seguretat en el pas de vianants i no per altres qüestions. Després fem una mena de classe pràctica i els acompanyem al lloc durant uns dies fins que tenen la seguretat d'estar sols.
 

Actualment hi ha una persona a l'entrada de l'escola Pia de Terrassa. Foto: Aj. Terrassa


- Quina és la seva tasca al carrer?

- Tot va en funció de l'estona que es tingui disponible i si algun dia no s'hi pot anar, no passa res. Com a màxim és de les 8.45 a les 9.15. Nosaltres ho veiem des del punt de vista que si algun pare, mare o tutor porta als fills, pots aprofitar i quedar-se una estona més i fer que sigui un espai més segur.

- Com està funcionant, quantes persones voluntàries hi ha actualment?

- Actualment tenim una persona que ja va començar el curs passat. Està al carrer Vallhonrat a l'entrada d'infantil de l'Escola Pia. En tenim diverses que ens han demanat informació perquè estan interessades i estem a l'espera de veure si s'animen. Esperem que ara que ha començat el curs hi hagi més gent que s'apunti.

- Quina valoració fan de la primera experiència de les patrulles escolars, al final del curs passat?

- Va anar molt bé. A més a més com que és una persona implicada amb l'escola, la gent la coneix i és més fàcil. I això dona més confiança tant als pares com als nanos. A banda d'això també es fan els camins segurs.

- Quantes persones farien falta per cobrir les necessitats de les escoles?

- No hem fet un càlcul però com més millor per arribar als màxims de col·legis possibles.
 

Agent responsable de les patrulles escolars de Terrassa durant l'entrevista amb LaTorre. Foto: Anna Mira 


- Algú podria pensar que la patrulla escolar substitueix els agents per una falta d'efectius...

- No. Bé, la falta d'efectius sempre hi serà, però no és per substituir-ne sinó que som els que som i totes les escoles volen que estiguem allà. Quan més controlem els passos de vianants, millor, però en cap cas es tracta de substituir l'agent perquè no té les mateixes funcions.

- Què cal fer si s'està interessat a formar part de la patrulla escolar?

- Es poden dirigir directament a la Policia Municipal de Terrassa, ja sigui a través del correu electrònic o per telèfon.
Arxivat a