1 de 10

Més ràtios però amb mascaretes; així serà la tornada a l’escola a Terrassa

La ciutat estrena la tarifació social a les escoles bressol i la convivència amb la nova zona de vianants

La tinenta d'alcaldia d'Educació, Teresa Ciurana, juntament amb la tinenta de Mobilitat, Lluïsa Melgares, durant la roda de premsa d'inici del curs 2021-22. | Aj. Terrassa
per Anna Mira, Terrassa, Catalunya | 7 de setembre de 2021 a les 14:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tot a punt per començar el nou curs escolar a Terrassa. El pròxim dilluns 13 de setembre, prop de 40.000 infants i joves tornaran a les aules després d'un estiu, encara marcat per la pandèmia de la Covid-19. No obstant això, la millora de les dades i l'increment de la vacunació permetrà flexibilitzar algunes mesures. És per això, que ja no es pendrà la temperatura a l'entrada dels centres però encara caldrà portar mascareta. A més a més, el curs 2021-22 gaudirà de ràtios de fins a 22 alumnes a primària i de 23 als centres de màxima complexitat. 


Com a novetats més destacades del nou curs, cal recordar que aquest serà el curs de l'inici de la tarifació social a les escoles bressol municipals, un procés de dos anys que el govern local seguirà de molt a prop per anar introduint les millores i correccions que siguin necessàries. La tinenta d’alcalde de Cicles de la Vida i regidora d’Educació, Teresa Ciurana, ha explicat que en aquest curs s’aplicarà als lactants i P-1, que "veuran com amb la nova tarifació s’estableixen nou trams de renda i s’apliquen quotes proporcionals, seguint el principi de progressivitat". 

Per Ciurana l'increment de matrícula a les escoles bressol "obeeix a dues

coses: d’una banda la nova tarifació social, que comença aquest curs, i que suposarà rebaixes importants per a moltes famílies, i d’altra una certa recuperació de la confiança de les famílies per la millora de la situació sanitària i el bon funcionament del curs passat". 


Servei de menjador universal


Aquest també serà el primer curs on s’oferirà el servei de menjador a tots els infants que s'hagin matriculat a l'escola i així ho desitgin. Aproximadament, s'han pogut incorporar 155 infants al menjador que haurien quedat fora altres anys (un 29,4% més que el curs passat). Aquest increment suposa la incorporació de 25 monitors més de menjador i 12 de dormitori.

Pel que fa als ajuts per aquest servei, se n'an sol·licitat 6.741. La Generalitat, a través del Consell Comarcal, cobreix des del 70% fins a la totalitat del preu del menjador. Un cop es publiqui la resolució, l’Ajuntament complementarà fins al 100% els ajuts de totes aquelles famílies que els Serveis Socials municipals valorin i considerin necessari i estudiarà atorgar ajuts a totes aquelles famílies que les hagin sol·licitat i hagin quedat fora de la convocatòria.

No obstant això, les dues empreses licitadores que no van guanyar el concurs del nou servei van presentar recurs a la decisió de la Junta de Govern d'adjudicar el Servei a Fundesplai. Per aquest motiu, l'adjudicació queda aturada i es prorroga a l'empresa que dona servei actualment, fins que el tribunal resolgui. Això es podria demorar entre sis i vuit mesos, un temps durant el qual no es podran aplicar les mesures de millora que s'havien establert, tal com ha expressat Ciurana. 

Crida a planificar davant dels canvis en la mobilitat


"Planifiqueu l'itinerari per anar a l'escola". Aquesta és la crida que ha fet la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, davant l'inici de curs amb la nova zona de vianants, engegada el passat mes de juliol. Aquesta zona limita la mobilitat a alguns dels principals carrers de la ciutat i afecta directament a 10 escoles. És per això que el govern de Terrassa ha posat en marxa una campanya informativa amb bustiades a les llars així com també amb informadors als carrers durant els primers dies d'escola. 

Per Melgares "és una de les oportunitats que tenim en aquest inici de curs" i ha reiterat que la posada en marxa de les àrees de vianants "suposa un pas més cap a la revolució verda que estem implementant. Una resposta a l’emergència climàtica per crear una ciutat més compacta, còmoda, verda i sostenible". A banda, com ja és habitual, s'ha dissenyat un dispositiu de Policia Local per garantir la seguretat els primers dies del nou curs. Un total de 73 efectius de la Policia Municipal, entre comandaments i agents, treballaran en tasques de regulació del trànsit i de protecció escolar a diferents punts de la ciutat.


Aquest any es mantenen els mateixos talls de carrers propers a les escoles realitzats l’any anterior per tal de millorar els accessos dels pares i mares als centres, pacificar el trànsit, evitar aglomeracions i assegurar la distància mínima de seguretat entre les persones.

Així doncs, a partir de dilluns 13 de setembre es preveu el tancament temporal, en horaris d’entrada i sortida escolars, dels carrers propers a les 22 escoles que ja van gaudir d’aquesta mesura el curs passat.


Finalment, des del govern egarenc s'ha volgut posar en valor el projecte d'aliances educatives d'excel·lència que es va iniciar el curs passat amb l'Escola Auró, en què es va impulsar una aliança entre l’Escola Municipal d’Art i Disseny i l’Escola Auró basada en la pràctica artística com a eina educativa transversal, s’incorpora aquest curs l'Escola França, que farà una aliança amb la Factoria Cultural de Terrassa sobre el món de la dansa.


Participació