parc natural de sant llorenç del munt i l'obac

La Diputació arranja els principals accessos a la Mola i el Montcau

S'ha creat una rampa empedrada i s'ha desviat l'itinerari d'accés a la Mola, i també s'han reposat les cordes que delimiten el camí del Montcau

per La torre del Palau, 6 d'agost de 2021 a les 16:13 |
La rampa empedrada que s'ha creat a l'accés a La Mola | Diputació de Barcelona
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ha fet diverses actuacions de manteniment dels camins d'accés a la Mola i el Montcau per evitar l'erosió del terreny, que tenen una afluència que arriba a prop dels 200.000 visitants en l'últim any. 

Abans de l'estiu, en el marc del Pla director de la Mola i el Montcau, s'han fet diversos treballs de manteniment i millora dels camins per garantir la conservació dels hàbitats de codines i roqueters i espècies endèmiques del parc, com ara el cargol xerocrassa montserratensis. Aquestes obres han estat executades per la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Parcs Naturals amb un import de 46.473 euros. 


En concret, s'ha creat una rampa empedrada i s'ha desviat l'itinerari d'accés a la Mola, i també s'han reposat les cordes que delimiten el camí del Montcau. 

La rampa empedrada al camí de la Mola evita que l'aigua augmenti l'erosió del pas de la gent i de les mules que abasteixen el restaurant del monestir. També s'ha netejat la terra acumulada a les trenques de drenatge que evacuen l'aigua de la pluja, que minimitzen els processos erosius, i l'accés de les mules s'ha desviat per unes feixes, mentre que la rampa duu cap al camí dels Monjos


Al cim, els treballs han consistit a consolidar algunes parets i murs del restaurant i les quadres de les mules, i també a reconstruir unes escales que donen la volta a l'equipament per darrere del monestir.

Pel que fa al Montcau, també s'ha fet una neteja de les trenques de drenatge per evacuar l'aigua de la pluja i evitar processos erosius, i la colla de manteniment del parc ha reposat les cordes que marquen els límits de pas i condueixen el camí cap al cim i també la baixada cap al coll d'Eres.

El Pla director de la Mola i el Montcau al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac té l'objectiu de desenvolupar intervencions per garantir l'estat de conservació dels camins d'accés i els seus entorns, i potenciar alternatives en les zones d'arribada per poder-se aproximar al Parc natural sense interferir en els seus valors. En aquest sentit, es preveu recuperar l'antiga traça del camí d'accés a la Mola que s'inicia uns 150 metres abans dels actuals aparcaments de Can Pobla, i consolidar-lo com a únic pas de camí per evitar dreceres i afectacions.

 

Participació